زمستان و سفر به بوشهر
آشنایی با شهر زیبای بوشهر
زمستان و سفر به بوشهر- مجله ی هتل متل
بوشهر یکی از زیباترین و متفاوت ترین شهرهای ساحلی جنوب ایران است که معمار و بافت آن با تمام شهرهای ایران متفاوت است. تاثیرات فرهنگی کشورهای افریقایی و هند در این منطقه کاملا قابل مشاهده است.
بوشهر شهری زنده و پویاست و معمولا در تمام شب آواز و موسیقی مشهور بوشهری و خیام خوانی در جاهای مختلف برپا می شود.
از آن جا که بوشهر شبه جزیره است، در تمام بخش های آن می توانید سواحل خلیج همیشه فارس را ببینید.
جالب است بدانید که بوشهر؛ دریایی ترین شهر جهان نام دارد . زیرااگر از روی عرشهی کشتی و از فاصله به آن نگاه کنید، به نظر میرسد که تا نیمه در آب است و کرانهای ندارد. چرا؟ چون ارتفاع بوشهر نسبت به سطح دریا خیلی پایین است. کل استان در مجموع چیزی حدود ۹۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.
از طرفی بوشهر را پایتخت انرژی نیز می نامند که به دلیل وجود بیش از ۲۴درصد از ذخایر انرژی ایران در این استان است.
با ما در ادامه ی مقاله ی زمستان و سفر به بوشهر همراه باشید تا با این شهر زیبا بیشتر آشنا شویم.
نام های بوشهر
بوشهر در دوران مختلف به نام های گوناگونی داشتکه از آن جمله می توان به “لیان” و “ریشهر قدیم” و “ژرمانسیکا” در زمان عیلامیان و هخامنشیان، “موزامبری” در زمان اسکندر مقدونی، “رام اردشیر” در زمان ساسانیان اشاره کرد. احتمال می رود که بوشهر امروز تغییر یافته همان ریشهر باشد،به معنی شهری که از سطح دریا پایین تر است.
مناطق دیدنی بوشهر
با توجه به اینکه بوشهر جاذبه های گردشگردی زیادی دارد لذا ضروری است در مقاله ی زمستان و سفر به بوشهر با برخی از دیدنی های این شهر آشنا شویم.
نخیلات
«نخیلات» کلمهای است که محلیهای بوشهر برای نخلستان استفاده میکنند.
۳۹ هزار هکتار جنگل نخل و ۶ میلیون اصله درخت نخل. خرمایی که از این نخیلات به فروش میرسد بخش بسیار مهمی از اقتصاد کل استان بوشهر را تامین میکند. این مساله به حدی مهم است که دولت برای حمایت از آنها در برابر آفتها و بیآبی برنامه بیمه عملی کرده است. یعنی اگر بر اثر این بلایا ضرری به کشاورزان وارد شود، دولت غرامت آن را پرداخت خواهد کرد.
اگر به طبیعتگردی و مردمشناسی علاقهمند باشید، آب همیشه روان میان نخلها، روستاهای درون نخلستانها با معماری و آداب و رسوم منحصر به فردشان و آب و هوایی که با کل مناطق دیدنی بوشهر فرق دارد، حال شما را خوب خواهد کرد.
برای دیدن نخلستانها باید از ساحل و دریا فاصله گرفت و به مناطق و شهرستانهایی مانند وحدتیه، سعدآباد، آب پخش، برازجان، دشتستان، دشتی و جم رفت.
خانه ی ریئس علی دلواری
رئیسعلی دلواری در سال 1261 خورشیدی در دلوار زاده شد. هنگامی که نیروهای بریتانیا به سال 1915 میلادی ناگهان در بوشهر پیاده شدند، این سرباز میهن در چندین برخورد و برای هفت سال، در جایگاه فرماندهی نیروهای ایرانی با بیگانگان، به رویارویی با آنها پرداخت. تنها در یکی از این نبردها دلیران تنگستان توانستند سپاه 5 هزار نفری انگلیس را شکست دهند. فرمانده ی جوان نیروهای تنگستان در سال 1294 خورشیدی، هنگامی که تنها 33 سال داشت، در شبیخونی در «تنگه صفر» بوشهر گرفتار و جان باخت. پیکر بی جان او در «دار السلام» نجف به خاک سپرده شده است.
سابقه خانه رئیسعلی دلواری به دوره قاجاریه میرسد. این خانه تاریخی از سوی فرزندان رئیسعلی به سازمان میراث فرهنگی بوشهر اهدا شد و در حال حاضر بهعنوان موزه مردمشناسی از آن استفاده میشود. خانه رئیسعلی دلواری ۱۱۰ سال پیش ساخته شده و مساحت آن ۳,۷۵۰ متر مربع است. فضای داخلی موزه شامل برخی اشیا و تصاویر است که دوره تاریخی مبارزات ضد استعماری مردم جنوب علیه استعمار انگلستان در تاریخ معاصر ایران را به تصویر میکشد.
در دوره جنگ تنگستان علیه استعمار انگلیس، خانه رئیسعلی دلواری محل نشستها و جلسات رهبران، برای تصمیمگیری بود.
بندر سیراف
این بندرکه این روزها با اسم بندر طاهری هم شناخته میشود، شهری باستانی در بخش مرکزی شهرستان کنگان، بزرگترین بندر تاریخی ایران، است.
بندر تاریخی سیراف یکی از بنادر مهم تجاری و استراتژیک خلیج فارس به شمار میرود. این بندر بزرگترین و پررونقترین بندر تجاری ایران در دوره ساسانی و اسلامی بهویژه قرون سوم و چهارم هجری بود و روابط تجاری زیادی با دیگر بنادر خلیج فارس و مراکز تجاری مانند عمان، هند، چین و آفریقای شرقی داشت.
معماری شهر باستانی بندر سیراف شبیه معماری روستای ماسوله در شمال کشور است. این بندر در زمان رونقش به آزادی شهره بوده و بیش از سیصدهزار نفر جمعیت آن از زرتشتیان، مسیحیان، مانویان، یهودیان، بوداییان و اقوامی همچون رومیان، یونانیان و چینیها به آزادی در کنار هم زندگی میکردهاند.
یکی از زیباترین و بهترین بناهای عمومی سیراف مسجد جامع آن است که حدود سال ۱۸۸ قمری به جای ویرانههای یک دژ ساسانی بنا شده.
قلعه ی نصوری
یکی دیگر از دیدنی های بوشهر که در مقاله ی زمستان و سفر به بوشهر به آن می پردازیم؛ قلعه ینصوری است. همانطور که از نامش پیداست این قلعه متعلق به خاندان نصوری است که به دستور شیخ جبار دوم (پدر بزرگ شیخ ناصر نصوری) که حاکم وقت بوشهر بود، در سال 1224 هجری قمری ساخته شده است. براساس تاریخ قلعه نصوری بیش از 216 سال قدمت دارد که به اوایل دوره قاجار برمی گردد. این عمارت که بر روی تپهیای بلند و مشرف به دریا ساخته شده، دو حیاط اندرونی و بیرونی و یک شاهنشین دارد.
قلعه شیخ جبار نصوری در بندر سیراف (تا سال 1387 بندر سیراف به بندر طاهری معروف بود) شهرستان کنگان و 250کیلومتری شرق شهر بوشهر قرار دارد. قلعه نصوری توسط معمار چیره دست، علی اصغر شیرازی با مصالحی مانند سنگ های کوچک و بزرگ و گل و گچ ساخته شده است. آنچه این بنا را از بناهای مشابه متمایز میکند، هجده تابلوی بسیار زیبا از مجالس شاهنامه فردوسی است که در ایوان غربی آن نقاشی شدهاند.
گفته شده خاندان نصوری تا سال 1356 در این عمارت زندگی می کردند.
موزه ی دریانوردی
موزهی دریا و دریانوردی بوشهر امروزه بهعنوان یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری واقع در محلهی سبزآباد بندر بوشهر است. موزه شامل ساختمان کنسولگری و عمارت کلاه فرنگی است که درآن غرفههای مختلف ادوات و تجهیزت نظامی و نیروی دریایی بهنمایش درآمده است. هستهی اولیهی بنا متعلق بهدوران قاجار است. مصالح مورد استفاده در آن از قطعات سنگ مرجانی است. عمارت کلاهفرنگی در سال 1858 میلادی (1237 خورشیدی) بهعنوان مقر تابستانی نمایندگی انگلیس در منطقهی سبزآباد بوشهر تاسیس و بعدها بهمقر دائمی سرکنسولگری انگلستان در این شهر تبدیل شد.
این موزه تا پایان جنگ جهانی دوم در اخیار دولت انگلیس بود تا آنکه در سال 1325 خورشیدی بعد از انتقال نمایندگی انگلیس به بحرین، در اختیار نیروی دریایی ایران قرار گرفت. در بنای تاریخی عمارت کلاه فرنگی در ویترینهای مختلف ادوات و تجهیزات نظامی و نیروی دریای از قبیل ماکتهای لنج، تجهیزات پزشکی و بهداشتی، کشتیهای نظامی، تابلو آموزش گروههای دریایی، نقشههای تاریخی بهنمایش گذاشته میشود.
در محوطهی بیرونی عمارت کلاه فرنگی نیز انواع قایقهای جنگی و نظامی، زیر دریاییها، شناورهای مجهز به تجهیزات نظامی که در دوران دفاع مقدس بهدست مهندسان ایرانی طراحی و ساخته شده همچنین کشتی پرسپولیس با قدمت 110 سال که هدیهی آلمانها به ناصرالدین شاه است در موزه بهنمایش گذاشته شده است.
جنگل حرا
جنگلهای حرا در مناطق ساحلی استان بوشهر را می توان از عجیبترین عناصر طبیعی خلقت دانست در این جنگلها درختانی در محل جذر ومدی دریا رشد میکنند و از آب شور دریا تغذیه میشوند و عجیبتر اینکه برخی از اوقات بخش اعظم این درختان در زیر آبهای شور دریا فرو میروند و همچنان به حیات خود ادامه میدهند.
استان بوشهر شمالیترین رویشگاه درختان حرا در خلیج فارس است
اگر دوست دارید به دیدن این پدیده عجیب بروید باید ۳۰۰کیلومتر تا نایبند را رانندگی کنید.
آیین ها و سنت ها در بوشهر
در این قسمت از مقاله ی زمستان و سر به بوشهر با آیین ها و سنت های مخصوص این شهر بیشتر آشنا می شویم.
بوشهر مراسم ها و آیین های خاص خود را دارد . از مراسم خیام خوانی در جشن ها تا مراسم زار یا لیوار در چهارشنبه سوری.
البته ریشه این مراسم در آفریقاست و تاجران این قاره، آن را به ایران آوردهاند. این آداب برای شفای بیماران انجام میشده که در ادامه برایتان تعریف میکنیم.
هفت روز قبل از چهارشنبه سوری، معجونی معطر از چندین گیاه خوشبو تهیه میشود. برگزارکنندگان مراسم با پوشیدن لباس مخصوص و معطرکردن خود، بدن شخص بیمار را با آن معجون ضماد میکنند. البته باید بیمار در زمان جشن تا بهبودی کامل از دید جنس مخالف پنهان بماند. شرط بهبودی این است که بیمار بعد از پایانیافتن مراسم و خوبشدن هرگز دست به گناه نزند و همیشه لباس سفید و معطر بپوشد.
در مراسم عروسی و حنابندان و دیگر مراسم های شادی نیز جمعی که خراباتیان نام دارند ابیاتی از خیام را می خوانند.
موسیقی بوشهر
موسیقی این منطقه پر از هیجان و شور است و یکی از پرشورترین موسیقیهای کشور ما ایران است. این موسیقی محلی زیبا در هر منطقه با زبان آن محله رابطه مستقیم دارد. موسیقی محلی بوشهر در هر محل نسبت به محله دیگر با کمی تفاوت نواخته میشود که همین تفاوت باعث بهوجودآمدن سبکهای مختلف در این منطقه شده است.
تاریخچه موسیقی بوشهر
استان بوشهر یک فرهنگ خیلی قدیمی که قدمت آن حدود ۲۲۰۰ سال قبل از میلاد را مشخص کردند دارد. این استان مانند استانهای نزدیک خلیجفارس از کشورهای بیگانه به خصوص آفریقا به این منطقه کوچ کردند. موسیقی محلی بوشهری تحتتأثیر موسیقی غربی هم قرار گرفته است. موسیقی در بوشهر آوازی است که این نوع به دو گروه تقسیم شده غیرمذهبی و مذهبی است.
ریشهی موسیقی بوشهری
در جامعه فرهنگی بوشهر بیشترین اثر را موسیقی آفریقایی داشته است و البته چون این منطقه به مناطقی از استانهای لر زبان هم نزدیک است، موسیقی لری هم به موسیقی این منطقه راه پیدا کرده است.. باید گفت موسیقی آفریقایی، بختیاری و بویراحمدی به موسیقی سنتی بوشهری نتوانسته غالب شود ولی تأثیر بسیاری داشته است. ساز دمام در بوشهر در اصل از سازهای آفریقایی است ولی در بوشهر به طور متفاوت نواخته میشود.
معروف ترین غذاهای بوشهر
وقتی از شهر بوشهر حرف می زنیم نمی توانی به غذاهای خوشمزه و پر رنگ و لعاب این شهر اشاره نکنیم . پس در این قسمت از مقاله ی زمستان و سفر به بوشهر ، با برخی از معروف ترین و خوشمزه ترین غذاهای این شهرآشنا می شویم.
ماهی و میگو مواد اصلی غذاهای بوشهری هستند.
-
قلیه ماهی
رایجترین غذای محلی استان بوشهر قلیه ماهی است. قلیه را از گوشت ماهی، تمبر هندی و سبزیجات معطر تهیه میکنند. بوشهریها بیشتر گوشت ماهی شیر، سنگسر و شوریده را برای تهیه قلیه مناسب میدانند که هر سه آنها را مردان بوشهری از خلیج فارس صید میکنند.
-
دمی لخلاخ
از دیگر غذاهای محبوب بوشهری دمی لخلاخ است. اصالت این غذا به ساحل جنوبی خلیج فارس برمیگردد و بوشهریها مدتهاست آن را بومی خود کردهاند. لخلاخ به معنای خوشعطر است و در تهیه آن از برنج، کره، شوید، پیاز و سیر استفاده میشود. ماهی آن هم معمولاً هامور، سبیتی، سنگسر یا سرخو است
-
کبه
درست مثل دمی لخلاخ این غذا هم اصالت عربی دارد .. بلغور ریز گندم که در زبان محلی به آن للک هم میگویند، ماده اصلی این غذاست. این غذا بسیار تند و چرب است. البته فراموش نکنید که تند و چرببودن وجه مشترک همه غذاهای جنوبی است.
بهترین زمان سفر به بوشهر
از آنجا که تابستانهای بوشهری آب و هوایی به شدت گرم و شرجی دارد لذا توصیه نمی شود که در تعطیلات تابستان به این استان سفر کنید. در بوشهر گرمای هوا از اواخر ادریبهشت شروع می شود و در مرداد ماه به اوج خود می رسد.
پس اگر از گرما فراری هستید و تحمل هوای شرجی را ندارید . اواسط پاییز و زمستان را برای سفر به این شهر زیبا انتخاب کنید. یادتان باشد فصل زمستان مناسب ترین زمان برای سفر به بوشهر است.
اگر می خواهید سفر ارزانی را تجربه کنید حتما به وب سایت هتل متل سر بزنید.
در هتل متل این امکان برای شما فراهم شده تا با مقایسه ی قیمت بلیط هواپیما و هتل ها ، مناسب ترین و به صرفه ترین گزینه ی ممکن را انتخاب کنید.
با هتل متل از سفر خود لذت ببرید.