
سفر به همدان در تابستان
آشنایی با جاذبه های گردشگری شهر همدان
در این مطلب میخوانید:
سفر به همدان در تابستان- مجله ی گردشگری
برای خرید ارزان ترین بلیط هواپیما کلیک کنید
تابستان اوج سفرهای گردشگری به همدان است. تابستانهای همدان، مانند دیگر شهرهای کوهستانی آبوهوایی ملایم دارد. به همین خاطر است که گردشگران زیادی این فصل را بهعنوان بهترین زمان سفر به همدان انتخاب میکنند.
اوایل تابستان، هوای همدان نسبت به بقیه مواقع گرمتر است و بعضی مواقع حتی به بیستوسه تا سیوپنج درجه سانتیگراد هم میرسد؛ اما هر چه به شهریورماه نزدیک میشویم، دمای هوا هم متعادلتر میشود. در حقیقت بهترین زمانی که میتوان همدان را دید همین اوایل شهریور تا اواسط مهر است.
تابستان بهترین فصل برای کشف همدان یا هگمتانه قدیم است. چراکه نه از سوز و سرمای زمستان خبری هست و نه از بارانهای گاهوبیگاه بهاری و پاییزی. راه باز است تا به هرجایی از شهر میخواهید بروید و تمام زیباییها و جاذبههای همدان که لیست کردهاید را ببینید. اگر می خواهید جاذبه های گردشگری تابستان در فصل تابستن را بشناسید تا انتهای مقاله ی سفر به همدان در تابستان با ما همراه باشید.
جاذبههای گردشگری بیهمتای همدان
به راستی بهترین زمان سفر به همدان و دیدن جاذبههای گردشگری این شهر، تابستان است. در تابستان دستتان باز است که از سحر تا غروب آفتاب همدان را زیر پا بگذارید و به هر گوشه و کنار آن سَرک بکشید. تابستان باران و برف ندارد، به همین خاطر جاذبههای همدان در اوج شکوه و زیباییشان هستند. در این بخش از مقاله ی سفر به همدان در تابستان به معرفی جاذبه ها ی این شهر زیبا می پردازیم.
جاذبههای همدان که میتوانید در سفر تابستانه به دیدن آنها بروید عبارتند از:
غار پر رمز و راز علیصدر
اولین جاذبه از جاذبه های همدان غار علیصدر است که از شگفتی های طبیعت به حساب میآید. نام این غار در گذشته” علی سرد” و “علی سد” بود. اما بعد از اینکه در سال ۱۳۵۰ اهالی روستایی که این غار در آن قرار دارد صاحب جاده شدند، پیمانکار به اشتباه بر روی تابلوی راهنما نام “علیصدر” را هک کرد. از آن به بعد نام غار هم به علیصدر تغییر پیدا کرد.
شاید ندانید که غار علیصدر تنها غار آبی و تالابی ایران است که طولانی ترین مسیر قایق رانی را در سراسر جهان به خود اختصاص داده. همچنین از بزرگ ترین غار هایی محسوب می شود که قدمت آن مربوط به دوران دوم زمین شناسی یا همان دوران ژوراسیک است. قصد دیدار از غار علیصدر یعنی سفر به اعماق شگفت انگیز زمین با دالان هایی تنگ و پر پیچ و خم و اشکال متنوع ساخته شده از سنگ ها. ناگفته نماند که غار علیصدر مملو از تالار هایی است که هر کدام ویژگی خاص خود را دارند.
دهکده تفریحی و توریستی گنج نامه
دومین جاذبه که در مقاله ی سفر به همدان در تابستان به معرفی آن می پردازیم، گنج نامه است. دهکده زیبا و تفریحی – توریستی گنجنامه همدان است. این دهکده که از قسمت های گردشگری و باستانی تشکیل شده امکانات رفاهی و متنوعی را برای گردشگران و مهمانان شهر همدان در نظر گرفته است. بد نیست بدانید دهکده گنجنامه در دامنه شمالی کوه الوند قرار دارد که در سال ۱۳۷۹ به عنوان یکی از شگفت انگیز ترین نقاط گردشگری خاورمیانه و ایران به عضویت سازمان جهانی گردشگری یا (UNWTO) درآمد. همچنین این شاهکار گردشگری همدان در سال ۱۳۹۱ به عنوان مهم ترین پروژه کارآفرینان برتر از سوی مقامات کشوری و مسئولان، مورد تقدیر قرار گرفت.
جالب است که بدانید در این دهکده که ظرفیتی برابر با ۵۰۰۰ نفر دارد، تمامی امکانات ورزشی، تفریحی، اقامتی و حتی آموزشی برای مهمانان و گردشگران تعبیه شده است.
بانجی جامپینگ، تعادل هوایی، سالن بیلیارد، کابل پرواز تیرول، دیوار سنگ نوردی، پینت بال، پیست تریال و آکواریوم از جمله جاذبه های بی نظیر این مجموعه هستند. ضمن اینکه تله کابین، پیست سورتمه سواری، شهربازی سرپوشیده، باغ گیاهان و کافی شاپ ها و رستوران های متعدد و متنوع نیز از دیگر امکانات این دهکده به حساب می آیند.
آرامگاه بوعلی سینا
از دیگر جاذبه های همدان که در سفر خود نباید از دیدن آن غافل شوید، می توان به آرامگاه طبیب و فیلسوف خوش نام و معروف ایرانی در قرن چهارم هجری یعنی ابوعلی سینا اشاره کرد.
مقبره زیبا و سر به آسمان ساییده شیخ الرئیس صرفاً یک مقبره برای ایشان نیست. افراد شهیر دیگری مانند ابوسعید دخدوک از دوستان و نزدیکان ابوعلی سینا بوده و همچنین ابوالقاسم عارف قزوینی، شاعر خوش نام و بلند آوازه ایرانی هم در این مقبره به خاک سپرده شدهاند.
اطراف آرامگاه هم مناظر بسیار زیبایی با وجود طبیعت و فضای سبز وجود دارد که جذابیت این مکان را چندین برابر کرده است. جالب است که بدانید آرامگاه ابوعلی سینا دقیقاً در سال ۱۳۷۶ شمسی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
هگمتانه
یکی دیگر از جاذبه های همدان هگمتانه است که از آثار معروف و ارزشمند ایران به حساب می آید. شهر هگمتانه قدمتی بیشتر از ۳۰۰۰ سال دارد و مجموعهای باشکوه و بسیار دیدنی است که در شهریور ماه سال ۱۳۱۰ شمسی آن را به ثبت ملی رساندند.
مورخ یونانی هرودوت بر این باور است که قدمت شهر هگمتانه به دوران ماد ها برگشته که آن را به عنوان اولین پایتخت برای کشور ایران و مرکز حکومت خود برگزیدند. بعد از آن پایتخت تابستانی در زمان هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان همدان بود. از این شهر اشیا گرانبهای سیمین و زرین زیادی متعلق به هخامنشیان کشف شده است. ناگفته نماند که در شهر هگمتانه مجموعه های زیبای دیگری مانند موزه و کلیسا ها هم وجود داشته که آن را به یکی از جاذبه های اصلی گردشگری در شهر همدان تبدیل کرده است. در مطلب سفر به همدان در تابستان بازدید از هگمتانه را به شما پیشنهاد می کنیم.
گنبد باستانی علویان
گنبد زیبا و باستانی علویان از دیگر جاذبه های همدان است که از منحصر به فرد ترین شاخصه های گردشگری این شهر محسوب می شود. جزئیات بی نظیر و متفاوتی دارد که با ظرافت تزیینات و پیچیدگی های گچبری که دارد، چشم هر بینندهای را به خود میخکوب می کند.
شاید ندانید که گنبد علویان یکی از شاخصه های معروف معماری هم محسوب می شود. جالب است که بدانید این گنبد یکی از منحصر به فردترین آثار بر جای مانده از دوران اسلامی است. به عبارتی این گنبد را از مهم ترین شاخصه های اعتقادی مذهبیان در کشور ایران می دانند که از شاهکار های گچبری و معماری دوران بعد از اسلام بوده و در سال ۱۳۱۰ هم آن را در فهرست آثار ملی به ثبت رساندند.
روستای توریستی ورکانه
روستای زیبا و توریستی ورکانه از دیگر جاذبه های همدان است که به دلیل اجرا شدن طرح هادی، سالانه گردشگران و مسافران زیادی را به خود جذب می کند
این روستا در قسمت دامنه جنوب زاگرس قرار دارد و اقلیم متفاوت و کوهستانی دارد که سبب شده طبیعت اطراف آن همیشه بکر و سرسبز باشد. شاید ندانید که این روستا یکی از ۶ روستای معروف و زیبای گردشگری شهر همدان است که نام آن را در فهرست آثار ملی هم ثبت کردهاند.
مردمان این روستا به زبان فارسی، ترکی و کردی سخن می گویند. همچنین یکی از دلایل مشهور بودن این روستا ترانه ها و موسیقی محلی خاص آن است که با ابیات باباطاهر عریان، بیاتیی های ترک و ترکیب آ نها با موسیقی عاشیقی خوانده و نواخته می شود. این موسیقی ها را شما در مراسم های شادی مانند عروسی ها و اعیاد می توانید بشنوید. ناگفته نماند که در این روستا مردم غذا های محلی و لذیذ خود مانند انواع آش ها، کباب ها و آبگوشت ها را دارند که از جمله شاخصه های بی نظیر روستای ورکانه محسوب می شوند.
آرامگاه تاریخی استر و مردخای
این آرامگاه در میان جاذبه های همدان یکی از پرطرفدار ترین مقابر و البته زیارتگاه های یهودیان در جهان و البته ایران است. معماری این زیارتگاه را با در نظر گرفتن معماری بنا های اسلامی و رعایت اصول ساخت آن ها، در نظر گرفتهاند. قدمت این بنا متعلق به قرن ۸ هجری قمری است.که در اصل آن را بر روی بنایی که متعلق به قرن سوم هجری قمری است، بنا کردهاند.
بازار زیبا و قدیمی از زیبا ترین جاذبه های همدان
جاذبه ی دیگری که در مطلب سفر به همدان در تابستان به معرفی آن می پردازیم بازار همدان است. شاید ندانید که بازار همدان با وسعتی برابر با ۳۰ هکتار از قدیمی ترین، خوش نام ترین و بزرگ ترین بازار های تاریخی و سنتی ایران است. نام این بازار را در سال ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی ایران ثبت کردند. و مهم ترین بخش های آن را می توان سرای پیغمبر، سرای گلشن، سرای نهاوندی ها و سرای میرزا کاظم دانست. زیر بنا و پایه اصلی این بازار متعلق به دوران سامانیان است که بعد ها در دوران صفوی، قاجار و پهلوی گسترش پیدا کرد.
البته بر اساس برخی مدارک موجود از هرودوت مورخ یونانی، این گونه روایت شده است که در آن زمان هگمتانه شهری بسیار پررونق بود که داد و ستد از دیرباز در آن رواج داشت. حتی این شهر سیستم بانک داری و بانکی پیشرفتهای داشت .
مسجد جامع باشکوه همدان
یکی دیگر از جاذبه های همدان که حتماً در سفر به این شهر باید از آن دیدن کنید، مسجد جامع همدان است. این مسجد که در محدوده راسته بازار است از بنا های دوره قاجاریه بوده که آن را دقیقاً همزمان با شروع حکومت فتحعلی شاه قاجار بنا کردند.
شیر سنگی همدان
از جاذبه های باستانی همدان شیر سنگی آن است که در یکی از میدان های این شهر مستقر شده. البته با گذشت زمان بسیار زیادی، به سختی می توان گفت که این شیر سنگی همچنان شبیه به شیر است.
ماجرای پشت این شیر سنگی مربوط به زمان حکومت اسکندر مقدونی است. در زمان اسکندر این شیر سنگی را به عنوان یادبود برای یکی از سرداران محبوب اسکندر به دستور خود او بنا کردند. متاسفانه این سنگ در دوران مختلف تاریخ به دست مردم و همینطور جنگاوران به شدت مورد کم لطفی و بیمهری قرار گرفت.
به روایتی این مجسمه ۲ عدد بوده که هر دو در دروازه شهر قرار داشتند. اما یکی از آن ها کاملاً تخریب شده و دیگری از قسمت پنجه دست شکسته و ناقص است. تا مدت های طولانی این مجسمه بر روی زمین قرار داشت و آسیب های زیادی به دست مردم به آن وارد شد. اما در سال ۱۳۲۸ مهندس خوشنام و معروف ایرانی آقای هوشنگ سیحون تصمیم گرفتند که این شیر سنگی را در بنای فعلی خود نصب کنند.
کلیسای قدیمی گریگوری استفان
کلیسای گریگوری استفان یا استپان از جمله دیگر جاذبه های همدان است که دقیقاً در سمت شرق تپه هگمتانه و همچنین محله قدیمی ارمنیان قرار دارد. این کلیسای زیبا که در سال ۱۶۷۶ میلادی به دست ارامنه اصفهان، تجار ارمنی روسی و مهاجران ساخته شد، شکوه و زیبایی خاص خود را دارد.
فضای درونی کلیسا از ۴ ستون کاملاً گرد ساخته شده که به وسیله قوس های جناقی به هم متصل هستند. برای آخرین بار این کلیسا را در سال ۱۳۱۱ شمسی یا ۱۹۳۲ میلادی بازسازی و مرمت کردند.
در اطراف محراب کلیسا هم گچبری های زیبایی را مشاهده می کنید که در حال حاضر از آن ها لایه برداری کردهاند. تمام نمای داخلی کلیسا از آجر ساخته شده و نمای بیرون نیز خشتی است. همچنین قوس های هلالی و طاقن ماهایی که در قسمت بیرونی به کار رفتهاند، در نوع خود بینظیر و دیدنی هستند. ناگفته نماند که برج ناقوس کلیسا را با استفاده از گنبد های رُک به شکل کاملا مدور ساختهاند.
آرامگاه معروف بابا طاهر عریان
شاید ندانید که آرامگاه باباطاهر عریان هم در اردیبهشت ماه سال ۱۳۷۶ به عنوان یکی از آثار زیبای ملی ایران ثبت شد. بنای فعلی این آرامگاه را مهندس معروف و شهیر ایرانی آقای هوشنگ سیحون با همکاری مهندس فروغی بنا کردند. آرامگاه باباطاهر عریان را در بازه زمانی بین سال های ۱۳۴۶ تا سال ۱۳۴۹ بنا کردند.
شاید ندانید که باباطاهر عریان از جمله عرفا و شاعران معروف و بلند آوازه ایرانی است . دوبیتی های او امروزه منبع الهام دیگر شاعران و خوانندگان است. همچنین بنای آرامگاه از یک گنبد فیروزهای تشکیل شده که از دور شما را به سمت خود می خواند. ضمن اینکه در دیوار ساخته شده در اطراف این آرامگاه، می توانید اشعار حک شده از این شاهر را مشاهده کنید. البته در این آرامگاه افراد دیگری مانند ابوالفتح اسعد از فقهای قرن ششم، میرزا علی نقی کوثر از دانشمندان قرن ۱۳ هجری قمری و محمد ابن عبدالعزیز از ادیبان قرن سوم هجری قمری هم به خاک سپرده شدهاند.
کاروانسرای قدیمی تاج آباد
این کاروانسرا که از دیگر جاذبه های همدان به حساب می آید، متعلق به دوران صفوی است و از محدود کاروانسرا هایی است که طرح اصلی آن مدور است. البته در سال ۱۳۷۶ جزء آثار ملی ایران هم ثبت شد. همچنین این کاروانسرا در فهرست کاروانسرا های ایرانی که نامزد دریافت کردن ثبت جهانی در یونسکو هستند هم قرار گرفته داده شده است.
کاروانسرای تاج آباد که دارای پلانی گرد و مدور است با قطر اصلی ۵۶ متر و قطر حیاط ۳۱ متر در همدان یکی از دو کاروانسرای مهم ایران است که پلان مستطیل شکل ندارند. این کاروانسرا جدا از اینکه قسمتی را برای نگهداری احشام در خود داشته، یک کاروانسرای زیارتی محسوب می شده که زائران کربلا در آن اتراق می کردند. مصالح اصلی برای ساخت آن نیز شامل ساروج و آجر قرمز است. در مطلب سفر به همدان در تابستان بازدید از این کاروانسرای قدیمی را به شما پیشنهاد می کنیم.
دشت سر سبز میشان
اجازه بدهید در میان جاذبه های همدان سری هم به جاذبه های طبیعی این شهر بزنیم. دشت میشان در کوهستان زیبای الوند قرار دارد. در تمام ایام سال مکانی مناسب و پرطرفدار برای کوهنوردان و طبیعت گردان به حساب می آید. دشت میشان با گونه های متعدد و متنوع گیاهی و جانوری خود و چشمه های آب زلالی که دارد یکی از زیبا ترین مناطق همدان به حساب می آید.
آرامش این دشت به دلیل وجود پرندگان، سرسبزی همیشگی دشت های پر گل و صدای روان آب هایی است که در بیشتر اوقات سال در این دشت جریان دارند. وسعت این دشت یک هکتار است و در ارتفاع ۲۷۰۰ متری از سطح دریا قرار گرفته.
جالب است که بدانید در گذشته عشایری که تصمیم داشتند ییلاق خودشان را در قسمت شمالی دامنه الوند بگذرانند، در این محل چادر برپا کرده، اتراق می کردند. در حال حاضر هم دشت میشان همچنان مکانی مناسب برای اتراق کردن و استراحت کوهنوردان محسوب میشود.
چشمه خروشان ملک
آخرین جاذبه شهر همدان که قصد داریم آن را به شما معرفی کنیم، چشمه ملک است. شاید ندانید که این چشمه نیز در دی ماه سال ۱۳۹۸ جزء آثار طبیعی در فهرست میراث طبیعی و ملی کشور ایران ثبت شد.
این چشمه در روستایی به همین نام با فاصله ۷ کیلومتری از شهر همدان قرار دارد. آبی به شدت زلال و گوارا دارد. طبیعت بی نظیر و منحصر به فرد اطرافش سبب شده که مکانی بسیار پرطرفدار و دلنشین برای طبیعت دوستان و کوهنوردان باشد.
مراسم شیرهپزان
چقدر درباره شیره انگور و خواص آن میدانید؟ تابهحال شده که مراحل درست کردن شیره را از نزدیک ببینید؟ این مژده را به شما میدهیم که در سفر تابستانی همدان میتوانید مراسم شیرهپزان را تماشا کنید.
برای دیدن این مراسم، سفرتان را برای اواخر شهریور و اوایل مهر برنامهریزی کنید. در این فصل انگورهای شیرین آماده برداشت هستند.
شیرهپزان در شهر ملایر همدان انجام میشود. در این مراسم، میتوانید تمام مراحل درست کردن شیره انگور را از نزدیک ببینید. همچنین میتوانید چند ظرف شیره انگور خالص بخرید و بهعنوان سوغات همدان برای دوستان و خانواده ببرید.
چگونه به همدان سفر کنیم؟
در این بخش ازسفر به همدان در تابستان، راههای ارتباطی با استان همدان را مورد بررسی قرار میدهیم. سفر به همدان از طریق هواپیما، اتوبوسهای بین شهری، قطار و خودروی شخصی امکان پذیر است.
هواپیما
بسیاری از مسافران جهت سهولت در سفر و صرفه جویی در زمان خرید بلیط هواپیما را ترجیح میدهند. فرودگاه همدان در ۵ کیلومتری شهر همدان قرار دارد . روزانه حداقل دو پرواز از تهران به همدان صورت میگیرد. حداقل سه شرکت هواپیمایی آسمان، هما و ماهان از فرودگاه همدان مسافر جابجا میکنند. در مسیرهای شیراز، تبریز، تهران، اهواز، بندرعباس و همدان پروازها برقرار هستند.
اتوبوس
یکی دیگر از رایجترین راههای سفر نیز استفاده از اتوبوس است. همدان سه پایانه مسافربری دارد.
قطار
مسافرانی که سفر با قطار را ترجیح میدهند، در ایستگاه راه آهن ملایر پیاده میشوند و میتوانند از آن جا به دیگر مناطق مختلف سفر کنند. ایستگاه ملایر، تنها ایستگاه راه آهن استان همدان است و قطار از این ایستگاه هر دو روز یک بار به مقصد تهران و بالعکس حرکت میکند.
خودروی شخصی
اما مسافرانی که قصد دارند با خودروی شخصیشان به سمت همدان بروند، اگر مبدأشان تهران باشد، بهترین مسیر دسترسی به همدان جاده تهران- ساوه و ساوه- همدان است. مسیرهای پیشنهادی دیگر نیز جاده قزوین- همدان و جاده بوئین زهرا هستند. به طور کلی، پرترددترین مسیرهای ورودی به استان همدان مسیرهای ورودی شمالی به این استان نظیر ساوه- همدان و زنجان- همدان هستند.
در مطلب سفر به همدان در تابستان با جاذبه های شهر تاریخی همدان در فصل تابستان آشنا شدیم . اگر می خواهید سفر ارزانی داشته باشید به وب سایت هتل متل مراجعه کنید. در هتل متل شما می توانید ارزان ترین بلیط هواپیما و رزو هتل را در اختیار داشته باشید.