
شیرازگردی در عید نوروز
آشنایی با جاذبه های گردشگری شیراز در عید نوروز
در این مطلب میخوانید:
شیراز گردی در عید نوروز– مجله ی هتل متل
بدون شک یکی از زیبا ترین شهرهای ایران در فروردین و فصل بهار ، شهر شیراز است. اگر شما هم یکی از مسافران نوروزی این شهر زیبا هستید در ادامه ی مقاله ی شیرازگردی در عید نوروز با ما همراه باشید.
دیدنی های شیراز در عید نوروز
شهر زیبای شیراز جاذبه های تاریخی و گردشگری بسیاری دارد که می توانید در تعطیلات عید نورز برای بازدید ازآنها برنامه ریزی کنید.در ادامه به معرفی برخی از این جاذبه ها می پردازیم.
تخت جمشید
بیتردید زیباترین نمونه باقیمانده از دوران اوج امپراتوری ایران است. حتی با تماشای خرابههای تخت جمشید، میتوانید به ملیت خود افتخار کنید. تخت جمشید مجموعاً 125هزار متر مربع وسعت دارد. حکومت هخامنشیان، در ابتدا از پاسارگاد آغاز شد. پاسارگاد اولین پایتخت ایران بود. پس از آن در زمان پادشاهی داریوش بزرگ، پایتخت ایران به تخت جمشید انتقال یافت. تخت جمشید فقط یک پایتخت معمولی نبود، بلکه ساختمان اصلی سازمان ملل و بخشهای بسیار مهم جهانی را در خود جای میداد. شاید امروز آثار بسیاری از آن دوران باقی نمانده باشد؛ اما بازدید از تخت جمشید برای آنکه هر ایرانی با اصالت خود آشنا شود، لازم است.
پاسارگاد
میتوان حکومت هخامنشیان را بزرگترین و مقتدرترین حکومت ایرانی دانست. آرامگاه کوروش کبیر در شهر پاسارگاد قرار دارد. در مجموعه پاسارگاد میتوانید از کاخ دروازه، کاخ اختصاصی، آبنماهای باغ شاهی، مسجد پاسارگاد، کاروانسرای مظفری، محوطه مقدس، ساختارهای دفاعی تل تخت، آرامگاه کمبوجیه و نهایتاً مهمتر از همه، آرامگاه کوروش کبیر دیدن کنید. متأسفانه این مجموعه آسیب بسیاری دیده است؛ اما هنوز هم ظاهری زیبا دارد. با تماشای پاسارگاد، قطعاً تعجب میکنید که چطور چنین سازهای در ۲هزار و ۵۰۰ سال پیش، بنا شده است. همچنین باید خاطر نشان کنیم که کوروش کبیر تقریباً بر ساختوساز تمامی بخشهای پاسارگاد نظارت مستقیم داشته است.
حافظیه
حافظ در بین مردم ایران، شهرت و محبوبیت بسیاری دارد. آرامگاه حافظ در شهر شیراز قرار دارد. آرامگاه حافظ یا همان حافظیه را میتوان یکی از زیباترین آرامگاهها در تمام ایران دانست. محال است کسی مسافر شیراز باشد و سری به شیراز نزدند.
حافظ علاوه بر یک شاعر، عارفی برجسته نیز بود. به همین خاطر حتی در آرامگاه وی نیز میتوانید شاهد چندین و چند نماد مختلف باشید. جالب است بدانید با وجود آنکه این آرامگاه در خیابانی شلوغ قرار دارد، از بیرون نمیتوانید ساختمان اصلی آرامگاه حافظ را ببینید. آرامگاه حافظ نمادی از دنیای پس از مرگ است. تاریخی پرفرازونشیب بر آرامگاه حافظ گذشته است که در مقاله حافظیه میتوانید اطلاعات کاملی درباره آن کسب کنید.
سعدیه
سعدی، یکی دیگر از شعرای مهم ایرانی که ما او را به مجموعه اشعار گلستان و بوستان میشناسیم. حتی بسیاری او را به لقب شیخ میشناسند آرامگاه سعدی نیز تاریخی پرفرازونشیب داشته است. روایات داستانهای مختلف درباره این آرامگاه در چنین مقالهای نمیگنجد. جالب است بدانید آرامگاه سعدی در مکانی واقع شده است که روزگاری خانقاه سعدی بود. او روزهای آخر عمر خود را در همین مکان میگذراند. گفتنی است سازهای که امروز بهعنوان آرامگاه سعدی، شاهد آن هستید، در دوران پهلوی اول و در سال 1330 بنا شده است. تا پیش از آن، سعدی چنین آرامگاه زیبایی نداشت. ما در مقاله ی شیرازگردی در عید نوروز بازدید از سعدیه به همه مسافران توصیه می کنیم.
باغ نارنجستان قوام
این باغ در دوران قاجار و حکومت ناصرالدین شاه بنا شد. علی محمد خان، ملقب به قوامالملک دوم، دستور ساخت این باغ را صادر کرد. نارنجستان قوام ۳هزار و ۵۰۰ مترمربع وسعت دارد. در دل این باغ زیبا، عمارتی دیدنی و باابهت قرار دارد که زیربنای آن به حدود 940 مترمربع میرسد.
بد نیست بدانید که در ساخت و طراحی این باغ، از اصول باغ ایرانی پاسارگاد استفاده شده است. با کمی ریزبینی، میتوانید شاهد المانهای باغ شاهی پاسارگاد در آن باشید. این باغ بسیار دلباز و تماشایی است. روبهروی در ورودی، در انتهای مسیری که جوی آب و فواره جریان دارد، عمارتی شاهانه به چشم میخورد. این عمارت دارای بخشهای مختلفی است. بهعنوان تزئینات، از انواع نقشپردازی، شیشهکاری، آینهکاری، منبتکاری و مقرنسهای ایرانی در آن استفاده شده است. عمارت نارنجستان قوام را میتوان یک نمونه عالی از معماری ایرانی دانست.
خانه زینتالملوک
این خانه تاریخی یکی دیگر از جاهای دیدنی شیراز است. این خانه ی زیبا در دوران قاجار و به دست علی محمدخان قوامالملک دوم ساخته شده است. بر اساس اسناد تاریخی، قوامالملک دوم ساخت این خانه را در سال 1290 آغاز کرد و در سال 1302، پس از 12 سال، مراحل ساخت آن به پایان رسید. این خانه در باغی زیبا قرار دارد.
ساختمان اصلی خانه زینتالملوک، بر اساس معماری اصیل ایرانی است. روبهروی ایوان اصلی، حوضی بزرگ و فیروزهای به چشم میخورد. ساختمان از سمت راست و چپ دو ورودی دارد. در ساخت این عمارت، از اصل تقارن بهخوبی استفاده شده است. در سردر اصلی، نقش شیر و خورشید به چشم میخورد. ایوان اصلی تماماً چوبی و دارای پنجرههای رنگی است. با دیدن خانه زینتالملوک، تصویر آن تا آخر عمر در ذهن شما باقی خواهد ماند.
مسجد نصیرالملک
پس از مسجد وکیل، این مسجد، معروفترین مسجد شیراز است. این مسجد در سال 1255، به دستور نصیرالملک ساخته شد. او یکی از اعیانهای شیراز به حساب میآمد. ساخت مسجد نصیرالملک، حدود 12 سال به طول انجامید و نهایتاً در سال 1267 به اتمام رسید. این مسجد دارای صحنی بزرگ و زیباست. وجود شیشههای رنگی در شبستان اصلی مسجد، نمایی خاص به آن بخشیده است. با بازدید از این مسجد، مات و مبهوت هنر معماری آن خواهید شد. این مسجد، بارها و بارها بازسازی شده است. خوشبختانه گروهی از مهندسان متخصص آثار تاریخی، بازسازی این مسجد را انجام دادهاند. به همین خاطر کوچکترین جزئیات در آن رعایت شده است.
مسجد جامع عتیق
این مسجد قدیمیترین مسجد در تمام شیراز است. بر اساس اسناد تاریخی، اولین بخشهای مسجد، در سال 281 هجری قمری بنا شده است. این یعنی قدمت آن به دوران حکومت عمرولیث صفاری باز میگردد. اطلاعات بعدی از این مسجد، به سال 752 باز میگردد. در این سال، شاه اسحق اینجو، ساختمان میانی مسجد را بنا کرد. این بخش را به نام «دارالمصحف» میشناسند. مسجد عتیق شیراز ظاهری بسیار عجیب دارد. هر بخش مسجد در دورانی خاص ساخته شده است. به همین خاطر در هر بخش آن میتوانید شاهد نوعی خاص از هنر معماری باشید. همین مسئله این مسجد را به یکی از زیباترین بخشهای شیراز گردی در نوروز شما تبدیل خواهد کرد. ساختمان میانی مسجد، ظاهری شبیه به مساجد استانبول دارد. پس هر بخش مسجد را با دقت مشاهده کنید.
آرامگاه شاهچراغ
میر سید احمد، نام یکی از فرزندان امام موسی کاظم و برادر امام رضا است. او را در تاریخ با نام شاهچراغ میشناسند. آرامگاه شاهچراغ یکی از باصفاترین جاهای دیدنی شیراز است حین شیراز گردی در عید نوروز بهتر است سری به آرامگاه شاهچراغ بزنید. شبهای شاهچراغ بسیار باصفا و دوستداشتنی است. مردم شیراز احترام بسیاری برای شاهچراغ قائل هستند. اگر از مردم سؤال کنید، بسیاری از او حاجت گرفتهاند.
بد نیست بدانید که قدمت آرامگاه شاهچراغ، به قرن ششم هجری میرسد. متأسفانه آرامگاه شاهچراغ در اثر زلزله یک بار بهصورت کامل تخریب شد. سپس این آرامگاه جدید را برای ایشان ساختند. آرامگاه شاهچراغ ترکیبی از سبک معماری ایرانی و اسلامی است. آرامگاه دو ورودی اصلی دارد و نمای روبهروی آن دارای ایوانی بزرگ است که با دو جفت ستون 4تایی ثابت نگه داشته میشوند. بازدید از این آرامگاه حین شیرازگردی در عید نوروز خالی از لطف نخواهد بود.
ارگ کریمخانی
ارگ کریم خانی را بیتردید باید یکی از مهمترین بخشهای شیرازگردی درعید نوروز دانست.این بنا در حقیقت مقر اصلی حکومت و زندگی کریمخان زند و خاندان سلطنتی بود. این ارگ ظاهری بسیار زیبا دارد و هنوز هم استوار و پابرجا باقی مانده است. شیراز در دوران زندیه، پایتخت ایران بود.
این ارگ نیز مقر اصلی حکومت ایران به حساب میآمد که در طول تاریخ فتح نشد؛ اما آسیب بسیاری دید. در دوران قاجار بسیاری از شاهزادگان قجری، بر طبق سلیقه خود، آن را تغییر دادند. در اثر این تغییرات، آسیب بسیاری به این ارگ زیبا وارد شد. متأسفانه در دوران پهلوی نیز از آن بهعنوان مقر شهربانی شیراز و زندان استفاده کردند. سالها مرمت و بازسازی فراوان، آن را به ظاهری که امروز شاهد آن هستید در آورده است.
مسجد وکیل
این مسجد نیز به دستور مستقیم کریمخان زند ساخته شده است. این مسجد ظاهری بسیار زیبا دارد و در انتهای بازار وکیل واقع شده است. مسجد وکیل در کنار مسجد نصیرالملک، مهمترین مساجد در استان فارس به حساب میآیند. این مسجد ساختاری بسیار زیبا، معماری هنرمندانه و شبستانی بسیار بزرگ دارد. در ساخت ستونهای شبستان، از سنگهای یکپارچه استفاده شده است. همه ستونها ظاهری یکسان دارند. در فضای شبستان، منبری سنگی با 14 پله به چشم میخورد. این منبر نیز تماماً از سنگ مرمر بهصورت یکپارچه و یکتکه ساخته شده است. بد نیست بدانید برای ساخت این مسجد، سنگها را از مراغه به شیراز آوردهاند. در هر یک از طاقهای مسجد، میتوانید شاهد انواع مقرنسکاریهای هنرمندانه ایرانی باشید. در ساخت این مسجد از تلفیق سبک معماری ایرانی و اسلامی استفاده شده است.
حمام وکیل
کریمخانزند دستور داد تا در نزدیکی مسجد وکیل، حمامی بزرگ بنا کنند. دلیل آن هم این بود که مراجعان مسجد پیش از ورود، کاملاً طاهر و پاک باشند. حمامها در گذشته کاربردی بیش از یک حمام ساده داشتند. مردم حمامها را بهعنوان یک مرکز تجمع نیز میشناختند. یک حمامکردن ساده، ممکن بود ساعتها به طول بینجامد. در بخشی از حمام، قلیان سرو میشد. به همین سبب، ظاهر حمام اهمیت بسیاری داشت. از آنجا که حمام وکیل به دستور مستقیم کریمخان زند ساخته شده است، ظاهری سلطنتی و زیبا دارد. امروزه این حمام را به یک موزه مردمشناسی تبدیل کردهاند. در این حمام میتوانید از روشهای سنتی برای حمامکردن دیدن کنید. بازدید از این حمام میتواند تجربهای بینظیر حین شیرازگردی در عید نوروز باشد.
عمارت شاپوری
این عمارت یکی از مجللترین عمارتها در تمام شیراز به حساب میآید. ظاهر این عمارت بهحدی زیبا و شاهانه است که با دیدن آن نفستان در سینه حبس خواهد شد. ساخت این عمارت به دوران پهلوی باز میگردد. عمارت شاپوری شیراز کمی آنطرفتر از میدان شهدا واقع شده است. این عمارت در بین سالهای 1310 تا 1315 به دست یکی از بزرگترین معماران ایران بنا شد.
لازم به ذکر است این عمارت به خاندان سلطنتی تعلق نداشت؛ بلکه عبدالصاحب شاپوری، یکی از تاجران معروف شیرازی دستور ساخت این خانه را صادر کرده بود. حتی تا دهه 70 شمسی نیز این عمارت در تملک این خاندان قرار داشت. متأسفانه پس از آن، این عمارت سالها خالی از سکنه باقی ماند. نهایتاً در سال 1378، سازمان میراث فرهنگی استان فارس، این خانه را از وارثان حقیقی خریداری کرد. عمارت شاپوری در زمینی به مساحت حدودی 4هزار مترمربع قرار دارد. عمارت دارای 840 متر زیربنا است و 2 طبقه دارد. بازدید از این عمارت بیتردید یکی از زیباترین لحظات شیرازگردی در عید نوروز شما را رقم خواهد زد.
باغ عفیف آباد
باغ عفیف آباد یا همان باغ گلشن یکی دیگر از زیباییهای شهر بهارنارنج است. این باغ در غرب شیراز و جنوب قصرالدشت واقع شده است. میرزا علی محمدخان قوامالملک دوم، این باغ را در سال 1284 بنا کرد. میرزا علی محمدخان، یکی از معروفترین افراد شیراز بود. او املاک بسیاری در شیراز داشت. در حقیقت بخش بزرگی از جاهای دیدنی شیراز، به دست وی بنا شدهاند. این باغ بر اساس المانهای باغ شاهی پاسارگاد بنا شده است و ظاهری بسیار زیبا دارد. باغ عفیف آباد یا همان باغ گلشن بسیار باصفا و دلباز است. هنگام نوروز، بوی بهارنارنج در این باغ شما را مدهوش خواهد کرد. در بخش میانی باغ، عمارتی آجری، ساده و در عین حال با عظمت به چشم میخورد. موزه نظامی شیراز، در همین ساختمان واقع شده است.
باغ ارم شیراز
باغ ارم شیراز را میتوان یکی از نمادهای اصلی این شهر دانست. در حقیقت سفر شما به شیراز بدون بازدید از باغ ارم، ثمر نخواهد داشت. این باغ یکی از 9 باغ ایرانی است که نام آن در فهرست میراث جهانی یونسکو به چشم میخورد. جالب است بدانید از تاریخ دقیق ساخت باغ ارم اطلاعاتی در دست نیست. بسیاری از محققان قدمت آن را به دوران سلجوقیان نسبت میدهند.
این باغ در هر دوره تاریخی، ارزش بسیاری داشته است. حتی کریمخان زند نیز در دوران حکومت خود، دستور مرمت و بازسازی آن را صادر کرد. در دوران مختلف، هر پادشاه دستور ساخت بنایی خاص را در این باغ میداد. به همین ترتیب، چندین و چند کوشک مختلف در این باغ به وجود آمد. مهمترین بنای این باغ، عمارت اصلی آن است. این عمارت سه طبقه دارد و یکی از زیباترین نمونههای معماری ایرانی است. بازدید از این باغ در فصل بهار و مخصوصاً ایام عید نوروز توصیه میشود. پس حتماً آن را در برنامه شیرازگردی در عید نوروز قرار دهید.
در مقاله ی شیرازگردی در عید نوروز شما را برخی از زیباترین جاذبه های گردشگری و تاریخی شهر زیبای شیراز آشنا کردیم. اگر در عید نوروز قصد سفر دارید و می خواهید سفر ارزانی داشته باشید به وب سایت هتل متل مراجعه کنید. در هتل متل شما می توانید با مقایسه ی قیمت بلیط هواپیما و هتل ها ، بهترین و مقرون به صرفه ترین بلیط و رزو هتل را تهیه کنید.