
مشهورترین خانه ی تهران را بشناسید
آشنایی با خانه موزه ی مقدم
در این مطلب میخوانید:
مشهورترین خانه ی تهران را بشناسید-مجله ی هتل متل
خانه مقدم از نمونه های بارز معماری شهری در سده گذشته تهران است . هنوز هستند عده ای که این خانه ی زیبای تاریخی تهرانی را در هیاهوی ساختمان های مدرن و بلند شهر تهران، نشناسند. اگر می خواهید با این خانه ی تاریخی زیبا بیشتر آشنا شوید تا انتهای مقاله ی« مشهورترین خانه ی تهران را بشناسید» با ما همراه باشید.
خانه موزه ی مقدم کجاست؟
این خانه تاریخی در تهران، خیابان امام خمینی، بعد از خیابان شیخ هادی، جنب بانک ملت، پلاک ۲۵۱ قرار دارد. اگر از قبل از محل این موزه آگاه نباشید، اصلا فکر نمیکنید چنین بنایی آنجا وجود دارد. همه ساختمانهای اطراف آن از معماری معمولی و نسبتا جدیدی برخوردار هستند؛ اما به درب ورودی موزه که میرسید همه چیز تغییر می کند. با ورود به خانه، اولین چیزی که توجه شما را در این خانه جلب خواهد کرد حوض و شمعدانیها و استفاده از رنگهای شاد مانند فیروزهای، آبی آسمانی و بنفش است.
تاریخچه ی خانه ی مقدم
این خانه متعلق به یکی از درباریان قاجاری به نام محمد تقی خان احتساب اتلملک بوده است. احتساب الملک دو پسر به نام های حسن و محسن داشت که برای ادامه ی تحصیل آن ها ار به خارج از کشور فرستاد. پسر بزرگ تر، حسن در فعالیت های ادبی، سیاسی و اجتماعی از فعالان به شمار می رفت. وی در سنین جوانی دار فانی را وداع گفت. نمایشنامه ی معروف جعفر خان از فرنگ آمده متعلق به این جوان ناکام است. محسن، برادر کوچکتر پس از پایان تحصیلات خود، در رشته های نقاشی، تاریخ هنر و باستان شناسی، در سال ۱۳۱۵ هجری به وطن بازگشت. محسن همراه همسر فرانسوی خود پس از بازگشت در خانه مقدم، موزه فعلی ساکن گردید.
مقدم در کنار فعالیت های علمی خود به گردآوری آثار و اشیا تاریخی نیز می پرداخت. محسن مقدم، آثار ارزشمندی چون قطعات سنگی، کاشی و آثار دیگری که الهام گرفته شده از فضاهای سنتی –تاریخی را جمع آوری کردند که امروزه این آثار را در عمارت می بینیم. از دیگر وسایل زیبایی عمارت، می توان به کلکسیون شیشه، پارچه، چپق و قلیان، سفالینه، شیشه، تابلو نقاشی، مسکوکات، مهرها و اسناد تاریخی و غیره اشاره نمود.
در سال ۱۳۵۱ هجری شمسی، استاد مقدم با توجه به علاقه وافرشان به علم، تاریخ و هنر و وطن، خانه پدری خود را به همراه آثار نفیس و کلکسیون ها، وقف دانشگاه تهران کردند. استاد محسن مقدم در سال ۱۳۶۶ هجری شمسی دارفانی را وداع گفتند و پس از مرگِ همسر ایشان در سال۱۳۶۹هجری شمسی، مالکیت موزه مقدم در اختیار مستقیم و کامل دانشگاه تهران قرار گرفت.
معماری خانه موزه مقدم
از ویژگی های ممتاز این خانه- موزه همگون بودن نسبی فضای معماری و طراحی آن با آثار تاریخی موجود در آن است، فضایی که با مساحتی برابر با ۲۱۱۷ متر شامل سه حیاط بیرونی، اندرونی و سرایداری است. ساختمان بیرونی که به آن عمارت تابستانی نیز می گفتند، در ضلع جنوبی حیاط بیرونی قرار دارد
اتاق پیشخوان
این مکان در زمان حیات استاد مقدم اتاق جانبی در سالن پذیرایی بود. در حال حاضر در بخشی از این اتاق به معرفی استاد مقدم و فعالیت های کاری و علمی این مرحوم در قالب های عکس، لوازم شخصی و در بخشی دیگر به نمایش آثار تزئینی چوبی، وسایل آشپزخانه و صندوق خانه های قدیمی پرداخته شده . اتاق پذیرایی: این سالن محل کار، فعالیت های علمی و پذیرایی از مهمانان استاد مقدم بوده است.
کتابخانه
این محل در حقیقت کارگاه محسن مقدم بود که در سال ۱۳۳۷ هجری شمسی ساخته شد. در حال حاضر به منظور نگهداری از کتاب های دکتر مقدم و دیگر کتاب های مرتبط با باستان شناسی و هنر جهان جهت استفاده پژوهشگران و عموم مردم، این محل تبدیل به کتابخانه عمومی شده است.
برج
این ساختمان در زمان حیات دکتر محسن مقدم در سال ۱۳۴۵ هجری شمسی و با کمک دکتر ابوالقاسمی از شاگردان ایشان در دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران به شکل قلعه های قرون وسطایی اروپا ساخته شده است.