
کاروانسرای سعد السلطنه کجاست؟
آشنایی با سرای سعد السلطنه ی قزوین
در این مطلب میخوانید:
کاروانسرای سعد السلطنه کجاست؟ – مجله ی هتل متل
اگر به مکان های تاریخی علاقه مند هستید و تمایل دارید بدانید کاروانسرای سعد السلطنه کجاست ؟ در ادامه ی این مقاله با ما همراه باشید.
شهر قزوین دیدنی ها و جاذبه های گردشگری بسیار دارد که یکی از دیدنی ترین آنها کاروانسرای سعد السلطنه است.
بنایی تاریخی که در اواخر سلطنت ناصر الدین شاه قاجار و به دستور شخصی به نام محمد باقر خان سعد السلطنه اصفهانی ساخته شد. کاروانسرای سعد السلطنه در دوران گذشته نقش تجارتی داشته و از آن به عنوان مرکزی برای فعالیت های تجاری و بازرگانی استفاده می شد.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید این کاروانسرا با وسعتی برابر با 6.2 هکتار ، بزرگترین کاروانسرای سرپوشیده ی ایران است.
تاریخچه کاروانسرای سعد السلطنه
محمد باقر خان سعدالسلطنه اصفهانی، حاکم وقت شهر قزوین در اواخر دوره سلطنت ناصرالدین شاه قاجار در سال ۱۳۱۰ هجری قمری بود و با توجه به مراودات اقتصادی فراوان ایران با روسیه و ترکیه دستور ساخت کاروانسرایی در زمینی به مساحت ۲٫۷ هکتار با حدود ۴۰۰ حجره در شهر قزوین را صادر کرد. به همین دلیل این کاروانسرا به کاروانسرای سعدالسلطنه معروف شد و بعد از حدود دو سال با همت دو معمار اصفهانی و دو معمار قزوینی در سال ۱۳۱۲ هجری قمری به بهرهبرداری رسید.
کاروانسرای سعدالسلطنه تا قبل از جنگ جهانی اول، مرکز تجارت و فعالیت بازرگانی شهر محسوب میشد؛ اما بعد از تغییرات سیاسی حکومت روسیه، موقعیت خود را بهعنوان پل ارتباطی بازرگانی بین اروپا و آسیا از دست داد و بهصورت نیمهفعال درآمد. برخی از حجرههای کاروانسرا بهشکل غرفههای تجاری مستقل اداره میشد و برخی از آنها کاربری انبار داشت. قسمتی از کاروانسرای سعدالسلطنه نیز به کارخانه آرد سلامت و کارخانه تولید کشمش تبدیل شد و قسمتهای دیگر بهعنوان کارگاههای تولیدی کفش، فرشبافی، چوببری و… به کار میرفتند. جالب اینکه این سرا تا مدتها بهعنوان «بازار چوب» در میان مردم شناخته میشد.
در نهایت در سال ۱۳۷۷ تنها ۱۰ واحد در کاروانسرای سعدالسلطنه فعال بود و این بنای ارزشمند رو به ویرانی میرفت. سازمان میراث فرهنگی وقت بهتدریج شروع به خرید حجرهها کرد. پس از مدتی این مجموعه از طریق صندوق احیا و بهرهبرداری از اماکن تاریخی و فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور به سازمان بهسازی و نوسازی شهرداری قزوین واگذار شد تا مورد مرمت قرار گیرد.
معماری سرای سعدالسلطنه قزوین
سرای سعد السلطنه معماری بی نظیری دارد. زمانی که پای معماران خبره و چیرهدست ایرانی در میان باشد ، بدون شک چنین بنایی تا سالیان سال باشکوه و بیبدیل خواهد ماند. ۲ معمار قزوینی و ۲ معمار اصفهانی استادانه روی این کاروانسرای قجری کار کردهاند.
لازم به ذکر است که این کاروانسرای قدیمی و جذاب تا چند سال پیش در دست بازسازی و مرمت بوده و بعد از اتمامِ این روند زمانبر، مورد استفاده عموم قرار گرفت.
کاروانسرای سعدالسلطنه از بناهای تو در تو تشکیل شده است. در سرتاسر حیاط آن حجره هایی دیده می شود که تزییات بسیار خاصی دارند . این بنا دارای چندین ورودی، چندین حیاط وسیع، حجره های متعدد، هشتی های باشکوه دالان های طویل و تزیینات آجرتراشی شده است.
چهارسوق یکی از مهمترین بخشهای سرای سعدالسلطنه قزوین است که یک گنبد بسیار چشمنواز و کاشیکاری شده دارد. البته سقف این گنبد نورگیری ندارد و چهار طرف آن را چهار نیم گنبد نورگیر دار فرا گفته است که باعث می شود تا فضا بزرگ تر از آنچه که هست، نشان داده شود.
یکی از جذابترین مواردی که در مورد سرای سعدالسلطنه قزوین وجود دارد این است که هر بخشی یک اسم ایرانی و بسیار زیبا دارد. برای مثال این مجموعه دارای حیاطهای متعددی است که اسامی مختلفی نظیر نگارالسلطنه، سعدیه و … دارد. اما از بین ۷ حیاطی که این کاروانسرای قدیمی دارد، حیاط سعدالسلطنه با مساحت ۳۰۷۳ مترمربعی خودش بزرگترین آنها به شمار میآید. اگر دیوارها و سقفهای گنبدی شکل و جذاب سرای سعدالسلطنه را با دقت نظاره کنید متوجه زیبایی بیحدومرز معماری سنتی ایرانی و مرمت استادانه آن خواهید شد.
یکی دیگر از حیاط های این بنا، نگار السلطنه نام دارد که دو حجره و دو انبار بسیار بزرگ در آن قرار دارد. حیاط دیگر این بنا با نام سعدیه یک گرمابه و ۱۰ حجره دارد.
در سرای سعدالسلطنه قزوین از چه چیزهایی میتوان بازدید کرد؟
سرای سعدالسلطنه قزوین پر از غرفههای بسیار زیبای صنایعدستی بوده که میتوان کالاهای ایرانی بسیار باکیفیتی را از آنجا تهیه کرد. علاوه بر خرید و دیدوبازدید از غرفههای جذاب این کاروانسرای قدیمی، میتوان از حیاطهای بزرگ و زیبای آن دیدن کرد و روی سکوهای بزرگ و چوبی آن نشست و رفتوآمد افرادی که عاشقانه محو تماشای این کاروانسرای قدیمی هستند را تماشا کرد.
علاوه بر آن در برخی مناسبتها نظیر ایام نوروز و … در آنجا نمایشگاههای متعدد و جذابی برگزار میشود و مردم با شور و شوق خاصی برای خرید و شرکت در این نمایشگاهها حضور پیدا میکنند.
علاوه بر آن، کافهرستورانهای بسیار زیبا و جذابی در آنجا وجود دارد که میتوان به کافه ارثیه اشاره کرد. ناگفته نماند که کافه ارثیه یکی از بهترین کافههای شهر قزوین به لحاظ کیفیت ، طراحی و خلاقیت در سطح شهر است.
اماکن نزدیک به سرای سعد السلطنه
سرای سعدالسلطنه قزوین فاصله کمی با مسجد نبی قزوین دارد . یکی از ورودیهای سرای سعدالسلطنه مستقیم به سمت مسجد نبی ختم میشود که سمت راست آن نیز به سوی این کاروانسرا میرود.
بعد از رد شدن از یک ورودی نسبتا کوچک، به یک حیاط بسیار بزرگ و باشکوه خواهید رسید که خود مسجد در سمت راستتان قرار خواهد داشت. جایی که هر روز در آنجا نماز جماعت برگزار میشود و افراد بسیاری از آنجا دیدن میکنند. داخل حیاط مسجد نبی یک حوض نسبتا بزرگ وجود دارد. این مسجد نیز یکی از شاهکارهای بسیار قدیمی شهر قزوین بوده که جزو میراث ملی کشورمان محسوب میشود.
علاوه بر مسجد نبی، میتوانید از اماکن دیگری نظیر کاخ چهلستون و بازار قزوین نیز دیدن کنید که فاصله بسیار کمی با سرای سعدالسلطنه دارند.
چه هتلهایی در نزدیکی سرای سعدالسلطنه قزوین وجود دارد؟
در نزدیکی این کار وانسرای قدیمی هتل ها و اقامتگاه های زیادی وجود دارد که از جمله ی آنها می توان به هتل ایران، هتل گلشن، هتل البرز و اقامتگاه سنتی خانهی بهروزی اشاره کرد.
در این مقاله علاوه بر آنکه پی بردیم که کاروانسرای سعد السلطنه کجاست ؟ با تاریخچه و معماری بی نظیر آن نیز اشنا شدیم.
اگر گذرتان به این شهر زیبا افتاد بازدید از این شاهکار معمار ی ایرانی را نیز در دستور کار خود قرار دهید.
اگر می خواهید سفر ارزان داشته باشید می توانید به وب سایت هتل متل مراجعه کنید و بلیط هواپیما را با مناسب ترین قیمت خریداری کنید.
هم چنین می توانید از خدمات دیگر این وب سایت جهت رزو هتل نیز استفاده کنید و سفری به یاد ماندنی را برای خود رقم بزنید.