زریوار ،بزرگترین دریاچه آب شیرین جهان
آشنایی با دریاچه ی زریوار
زریوار، بزرگترین دریاچه آب شیرین جهان- مجله هتل متل
برای خرید ارزان ترین بلیط هواپیما کلیک کنید
دریاچه زریوار یا زریبار یکی از منحصربهفردترین دریاچههای آب شیرین ایران و جهان به شمار میرود که در فهرست میراث طبیعی ایران به ثبت رسیده است. این دریاچه که در استان زیبای کردستان در نزدیکی شهر مریوان قرار دارد و مقصدی جذاب برای گردشگران علاقهمند به طبیعت گردی است . تا لحظاتی فارغ از دغدغههای شهرنشینی باشند. اگر شما نیز از علاقهمندان به گردش در طبیعت زیبای ایران هستید و تا به حال از این دریاچه ی زیبا دیدن نکرده اید تا انتهای مطلب « زریوار، بزرگترین دریاچه ی آب شیرین جهان» با ما همراه باشید.
گشت و گذار در دریاچه زریوار
این دریاچه در میان درهای قرار دارد که اطراف آن را کوهها و جنگلهای بلوط در برگرفتهاند. مساحت دریاچه حدود ۹۰۰ هکتار و عمق متوسط آن حدود سه متر است. شرایط دریاچه زریبار از نظر وسعت، عمق و حجم آب به گونهای است که برای انجام ورزش و تفریحات آبی چون قايقرانی و اسكی روی آب بسیار مناسب به نظر میرسد.
جالب است بدانید که هیچ رودخانهای به این دریاچه نمیریزد و حتی سرچشمه رود مریوان نیز دریاچه زریوار است. آب این دریاچه از چشمههایی که در کف آن میجوشند و از آب شدن برفهای کوههای اطرافش تامین میشود. دریاچه فیروزهای رنگ زریوار در همه فصول سال زیباست و حتی در زمستان نیز سطح یخ زده دریاچه مکانی است، برای تفریحاتی چون اسکی روی یخ. از دیگر زیباییهای جالب توجه دریاچه، جزیرههای کوچک متحرکی است که در آن به چشم میخورد و مساحت برخی از آنها به ۲۰ مترمربع هم میرسد.
پوشش گیاهی و جانوری دریاچه
دریاچه زریبار به عنوان یک واحد اکولوژیکی و اکوسیستم آبی در کردستان از سال ۱۳۸۸ تحت حفاظت محیط زیست قرار دارد و گونههای جانوری و گیاهی کمیابی را در خود جای داده است. در حال حاضر این دریاچه یکی از جاهای دیدنی کردستان محسوب میشود که طرفداران بسیاری دارد.
-
پوشش گیاهی
پوشش گیاهی این دریاچه شامل گونههای مختلفی چون گیاهان خاردار و گونههای نی، هزارنی، بارهنگ آبی، نیلوفر آبی، علف هفت بند، پیچکها، لویی، بزواش، جگن، نعناع و گیاهان شناوری چون سراتوفیلیوم، سریوفیلیوم میشود. ریشههای گیاهان بر سطح تالاب در زیر آب در هم تنیده شدهاند و همچون جزایر متحرک با حرکت آب جا به جا میشوند. نواحی جنگلی و بیشه زارهای نیمه انبوه اطراف دریاچه نیز اغلب از بلوط ایرانی و دیگر گونههای گیاهی چون گلابی وحشی، زالزالک و بادام تشکیل شده است.
-
آبزیان
آبزیان در آبهای شیرین دریاچه زریوار شرایط خوبی برای رشد و زندگی دارند. از جمله ماهیان بومی و غیر بومی این تالاب میتوان به عروس ماهی، سیاه ماهی معمولی، سیاه ماهی خالدار، ماهی آمور سفید، کپور آیینهای، کپور معمولی، کپور سرگنده، فیتوفاک، و یک نوع میگوی بزرگ آب شیرین اشاره کرد. یک گونه مارماهی، پنج گونه فیتوپلانکتون و ۱۷ گونه زئوپلانکتون نیز در این دریاچه شناسایی شدهاند.
-
پرندگان
این منطقه بیش از ۳۱ گونه پرنده بومی و مهاجر دارد که آبزی، کنارآبزی و غیرآبزی هستند. از انواع این پرندگان میتوان به اردک سرحنایی و سرسبز، بوتیمار، انواع چنگر، پرستوهای دریایی، حواصیل خاکستری، اگرتها، کشیم، کاکائیها، خوتکا، گیلار و پرندگان شکاری چون دلیچه و سنقر اشاره کرد.
-
دیگر جانواران
پستانداران و خزندگان گوناگونی نیز در این منطقه زندگی میکنند. از جمله پستانداران منطقه میتوان به گربه وحشی، گراز، خوک، روباه قرمز، خرگوش و شغال اشاره کرد. خزندگان نیز شامل انواع مختلفی چون مار چلیپر، مار آتشی، قمچه مار، مار قیطانی، مار پلنگی، گرزه مار، افعی کردستانی و سوسمارهایی چون لاسرتاها، گکوها و آگاماها میشوند.
امکانات رفاهی دریاچه زریوار
در اطراف دریاچه زریوار علاوه بر طبیعتی زیبا و سرسبز، امکانات رفاهی نیز برای گردشگران مهیا است. برخی از این امکانات عبارتند از:
- پارکینگ مناسب
- هتل چهار ستاره زریوار در کنار دریاچه
- شرایط و امکانات برای کمپینگ و چادر زدن
- رستورانهایی با غذاهای متنوع
- سرویس بهداشتی
- آلاچیق
- شهربازی
- پارک جنگلی
- مسجد
- بوفه فروش مواد غذایی
- نمایشگاههای فصلی و صنایع دستی
به این ترتیب در کنار دریاچه زریوار شرایط برای داشتن یک سفر تفریحی مهیاست و میتوانید با خیال راحت از زیبایی طبیعت و تفریحاتی چون قایق سواری (پدالی و موتوری)، اسکی روی آب و روی یخ، ماهیگیری، پاراگلایدر، پرندهنگری و عکاسی لذت ببرید.
چرا زریوار
در مورد وجه تسمیه دریاچه زریوار نظرات مختلفی وجود دارد که در زیر به آنها اشاره میکنیم.
- قابل قبولترین نظریه این است که واژههای کردی «زریبار» یا «زریوار» از دو واژه «زری» یا «زریا» به معنی دریا به همراه پسوند بار (در فارسی میانه) یا وار (در پهلوی اشکانی) تشکیل شده است که در ترکیب با یکدیگر دریاچه معنا میدهد.
- برخی دیگر معتقدند که نام اصلی این دریاچه در واقع «زیراوبار» بهمعنای آب کف کنار است، زیرا آب این دریاچه از چشمههایی تامین میشود که در کف آن قرار دارند.
- یک باور و افسانه قدیمی نیز وجود دارد که طبق آن در زیر دریاچه شهری وجود داشته و برخی نیز باور دارند در کف دریاچه گنجی مدفون است. بنابراین این احتمال نیز وجود دارد که استفاده از واژه «زر» یا «زری» در نام زریوار یا زریبار به خاطر باور به وجود گنج و اشارهای به آن است.
جاهای دیدنی اطراف دریاچه زریوار
در اطراف دریاچه زیبای زریوار و همچنین در شهر مریوان مکانهای دیدنی زیادی به چشم میخورد که اگر به این شهر سفر کردید، بازدید از آنها را از دست ندهید. در ادامه ی مطلب « زریوار ، بزرگ ترین دریاچه ی آب شیرین جهان» این جاذبههای گردشگری را به شما معرفی میکنیم.
-
روستاها و جاده اطراف دریاچه زریوار:
جاده زیبایی که دور دریاچه است، یکی از مکانهای دیدنی شهر مریوان است. در اطراف جاده نیز روستاهای زیبایی قرار دارند که با داشتن طبیعت سرسبز و چشمههای آب جذابیت زیادی برای طبیعتگردان دارند. از جمله این روستاها میتوان به بردهرشه، ینگیجه، كانیسپیكه، پیرصفا، درهتفی، كانیسانان و نی اشاره کرد.
-
بازارچه مرزی باشماق مریوان:
با سفر به دریاچه زریوار در نزدیکی مریوان این فرصت را خواهید داشت که سری به شهر مریوان زده و گشتی در بازارهای مریوان همچون بازارچه مرزی باشماق بزنید. برای رسیدن به این بازار باید از دریاچه ۱۶ کیلومتر به طرف عراق حرکت کرد.
-
آبشار گویله:
در مسیر مریوان – سقز آبشار زیبا و شگفتانگیز گویله قرار دارد که مخصوصا در اوایل فصل بهار بسیار دیدنی است.
-
غار کونا شم شم:
این غار سحرآمیز که در کوه چهل چشمه قرار دارد، در نزدیکی روستای تراقتپه و به سکونتگاه خفاشها معروف است.
-
دشت سرسبز بیلو:
اگر از مریوان حدود ۱۵ کیلومتر به سمت جنوب حرکت کنید، به دشت بیلو خواهید رسید که محصور در بین جنگلهای زیبا و چشمههای آب متعدد است.
-
پل تاریخی گاران:
این پل که در نزدیکی مریوان قرار دارد، نام خود را از رودخانهای که روی آن ساخته شده است، میگیرید و یکی جاذبههای باستانی کردستان است.
- کوه برقلا مریوان:
در فاصله دو کیلومتری مریوان میتوانید از کوه زیبای برقلا در روستای برقلعه دیدن کنید.
-
منطقه تفریحی قمچیان مریوان:
در جاده مریوان – سقز، علاوه بر آبشار گویله، منطقه تفریحی قمچیان نیز وجود دارد که به خاطر رودخانهها، کوهها و پوشش گیاهی متنوع، بسیار دیدنی است.
-
دشت ناوطاق:
این دشت زیبا در میان کوههای سر به فلک کشیده، در فاصله ۴۰ کیلومتری مریوان قرار دارد و زیستگاه انواع گونههای گیاهی است.
-
پارک ساحلی مریوان:
در محوطه وسیع پارک ساحلی مریوان امکانات رفاهی خوبی مانند رستوران، محل اقامت، منطقه مخصوص دوچرخه سواری و پیادهروی برای گردشگران وجود دارد.
-
قلعه مریوان یا قلعه ایمام:
این جاذبه باستانی که قدمت آن به قرن ۱۰ هجری بازمیگردد، در سه کیومتری جنوب شهر و روی کوه ساخته شده است.
دریاچه زریوار کجاست؟
اکنون بیایید ببینیم که دریاچه زریوار دقیقا کجاست؟ دریاچه زریبار در سه کیلومتری غرب شهر زیبای مریوان در استان کردستان قرار دارد و فاصله آن تا مرکز استان کردستان ۱۳۵ کیلومتر است. این دریاچه در ارتفاع ۱۲۸۰ متری از سطح دریا واقع شده است. طول دریاچه ۵ و عرض آن ۱.۶ کیلومتر و عمق آن نیز بین ۲ تا ۵.۵ متر است. اطراف این دریاچه طبیعی آب شیرین را کوه، جنگل و مراتع احاطه کردهاند.
با دانستن اینکه دریاچه زریوار کجاست، متوجه شدید که برای بازدید از دریاچه زیبای زریوار، هر کجای ایران که هستید، ابتدا باید خود را به استان کردستان و مرکز آن یعنی شهر سنندج برسانید. سپس از سنندج به غرب شهر مریوان بروید. فاصله مریوان تا سنندج ۱۳۰ کیلومتر است. دریاچه زریبار در ۳ کیلومتری غرب مریوان قرار دارد و برای رسیدن به آن باید وارد جادهای شوید که از مریوان به بایوه در نزدیکی مرز عراق میرود.
بهترین مسیر برای رفتن به مریوان عبور از سنندج است، با این حال میتوانید از مسیر جادههای مریوان – پاوه، مریوان – بانه، مریوان – کامیاران یا مریوان – سقز نیز به این مکان بروید.
اقامت در سفر به زریوار
اگر تمایل داشته باشید که شب را در کنار دریاچه زریوار بگذرانید، امکان کمپینگ و چادر زدن مهیاست . مسافران زیادی در کنار دریاچه از آرامش و زیبایی شبانگاهی زریبار لذت میبرند. همچنین میتوان در نزدیکی دریاچه سوئیت یا ویلا اجاره کرده و شب را سپری کنید.
هتلها و اقامتگاههایی نیز وجود دارند که با اقامت در آنها هم امکانات کافی در اختیارتان قرار داده میشود و هم اغلبشان چشمانداز فوق العادهای به دریاچه و مناظر اطراف آن دارند. برخی از این اقامتگاهها عبارتند از:
- هتل زریوار
- هتل قصر
- هتل نوروز
- هتل جهانگردی زریوار
- مهمانپذیر کاخ
- مهمانپذیر مولوی
- هتل آپارتمان یاس
- مهمانپذیر اطمینان
- ویلاهای جهانگردی
- هتل جهانگردی
- هتل رستوران جهانگردی مریوان
- هتل زریوار
- مجتمع جهانگردی خورشید زریوار
بهترین زمان سفر به زریوار
بهترین زمان سفر به دریاچه زریوار دو فصل بهار و تابستان است، چرا که آب و هوایی معتدل دارد و در طبیعتی بی نظیر میتوان نسیمی خنک را احساس کرد. با این وجود در پاییز و زمستان نیز این دریاچه زیبایی خاص خود را دارد، مخصوصا در زمستان اگر سطح آب دریاچه یخ زده باشد، میتوانید روی یخها قدم زده یا اسکیت سواری کنید. در پاییز نیز طبیعت رنگارنگ جلوه بینظیری به این منطقه میدهد.
با توجه به اینکه تعیلات آخر هفته افراد زیادی از مناطق دور و مردم محلی برای تفریح به کنار دریاچه میآیند، اگر میخواهید از سکوت و آرامش دریاچه لذت ببرید، بهتر است اواسط هفته به به این منطقه سفر کنید.
در مطلب « زریوار ، بزرگ ترین دریاچه ی آب شیرین جهان» درباره ی این دریاچه ی زیبا و دیدنی های اطراف آن صحبت کردیم دریاچه زریوار که در فهرست میراث طبیعی ایران قرار دارد، مهمترین جاذبه گردشگری شهر مریوان و از زیباترین مکانهای گردشگری ایران به شمار میرود. این مکان زیباییهای بی نظیر و جاذبههای زیادی را در خود جای داده و مکانی عالی برای پیک نیک و عکاسی است. برای بازدید از دریاچه، چهار تا پنج ساعت زمان کافی است، اما برای این که بتوانید از تمام زیباییهای این منطقه و روستاهای اطراف دیدن کرده و لذت ببرید، چند روزی زمان لازم دارید.
اگر قصد سفر دارید و می خواهید سفر ارزانی داشته باشید می توانید به وب سایت هتل متل مراجعه کنید. با هتل متل
می توانید بهترین و مقرون به صرفه ترین رزو هتل را انجام دهید.