سفر به یزد در پاییز

آشنایی با شهر زیبای یزد

سفر به یزد در پاییز- مجله ی هتل متل

اگر برای کویرگردی و گردش در پاییز به‌دنبال یک مقصد ناسب می‌گردید؛ یزد را فراموش نکنید.  سفر به یزد در پاییز جذابیت‌های خاص خودش را دارد. تغییرات آب‌ و هوایی بسیاری را در می‌توانید در  پاییز تجربه کنید که در نوع خودش کاملا منحصربه‌فرد است. در صبح هوا معتدل، در نیمه‌های ظهر هوا گرم و به محض فرارسیدن غروب نسیم‌های خنک از راه می‌رسند. بی‌تردید حداقل یک بار باید برای سفر به یزد در پاییز اقدام کنید و لحظات بسیار نابی را برای خود رقم بزنید.

 گفتنی است شهر زیبای یزد در تیرماه سال ۱۳۹۶ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.

جاذبه های تاریخی و فرهنگی یزد

 جاذبه‌های تاریخی، آیین ها و مراسم های  باشکوه، غذاهای محلی، آب و هوا، خونگرمی مردمان یزدی  همه و همه در جذب گردشگر تاثیرگذار هستند. اما آن چه یزد همیشه بدان معروف است، بادگیرها و قنات‌هایش هستند و از آنجا که این شهر را «اولین شهر خشت خام دنیا» می‌نامند، بنابراین، نقش معماری بناها در یزد بسیار پررنگ‌ است.

 در زیر به معرفی برخی از جاذبه های گردشگری این شهر زیبا می پردازیم.

آب انبار شش بادگیر

سفر به یزد در پاییز

شهر یزد را می‌توان شهر آب‌انبارها قلمداد کرد. اقلیم و شرایط آب‌ و هوایی خشک و کویری یزد و متعاقبا باران کم و تدبیر برای جبران کم‌آبی باعث شکل‌گیری آب‌انبارها در این شهر شده است. آب‌انبار شش بادگیری یکی از این آب‌انبارها است.

این آب‌انبار متعلق به دوره قاجاریه است و در سال 57 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

تمام  آب‌انبارها در چهار عنصر مشترک هستند: خزینه، گنبد، پاشیر و بادگیر که هرکدام از این چهار عنصر در حفظ و نگهداری آب نقش داشتند. آب‌انبار شش بادگیر نیز دارای این چهار عنصر است.

خزینه‌ها را به‌خاطر تسلط آب و خنکی آن در دل زمین حفر می‌کردند. گنبد به‌شکل نیم‌کره روی فضای خزینه ساخته می‌شد تا از آلودگی آب جلوگیری کند. پاشیر  نیز شامل راهرویی پلکانی بود که برای برداشتن آب تعبیه می‌شد و بادگیرها برای خنک نگه‌داشتن و هدایت هوای خنک به داخل خزینه ساخته می‌شدند.

 نمی توان به شهر تاریخی یزد سفر کرد و از دیدن بادگیرهای زیبای آن صرف نظر کرد.

آتشکده ی بهرام

سفر به یزد در پاییز

آتشکده یزد محل نگهداری آتش مقدس زرتشتی در شهر یزد و نیایشگاه زرتشتیان ساکن در این شهر است. قدمت این آتشکده به دوران پهلوی می‌رسد؛ هرچند آتشی كه در آن می‌سوزد، بيش از ۱۵۰۰ سال روشن مانده است. در واقع، آتش موجود در آتشکده زرتشتیان یزد، یکی از سه آتش باستانی و مقدس پیروان زرتشت از دوره ساسانیان بوده که همچنان روشن و شعله‌ور است.

با بررسی ساختمان‌هایی که به‌عنوان آتشکده‌ استفاده می‌شدند، به این اصل می‌رسیم که از دوران باستان، آتشکده‌ها بدون هرگونه تجملات و زرق‌و‌برق و به‌صورت مکانی ساده و مقدس طراحی و ساخته شده‌اند. آتشکده بهرام نیز همانند همتایان خود، از معماری و طراحی ساده و زیبایی برخوردار است. طراحی این مکان بر اساس سلسله مراتب و حوزه‌بندی فضایی آتشکده‌های پارسیان هند انجام شد؛ گرچه مشابه بناهای مناطق کویری ایران، الگوهای معماری معاصر یزد را دارد. این بنا در مرکز حیاط قرار دارد و درختان همیشه سبز، آن را محصور کرده‌اند. ارتفاع آن ۲۱ متر بالاتر از سطح زمین است و برای ورود به آن باید از هشت پله‌ بالا رفت.

میدان  امیر چخماق

کمتر کسی پیدا می شود که نام میدان امیر چخماق را به‌عنوان نماد شهر یزد، نشنیده باشد. این بنای میدان‌گاهی، مجموعه‌ای متشکل از تکیه، مسجد، حمام عمومی، آب‌انبار، خانقاه، کاروان‌سرا و قنات‌خانه است. قدمت این مجموعه به قرن نهم هجری و دوره تیموریان بازمی‌گردد. امیر چخماق از معروف‌ترین امیران در زمان تیموریان بود.  گفتنی است در ضلع شمالی این میدان، آرامگاه «فاطمه خاتون»، همسر امیر چخماق قرار دارد که مشاور و همراه امیر چخماق نیز، بوده است.

این میدان مکانی دیدنی برای گردشگری محسوب می‌شود؛ به‌خصوص در طول شب که چشم‌انداز بسیار زیبایی را پیش روی شما قرار می‌دهد. جذاب‌ترین بخش این میدان، بنای سه طبقه تکیه آن است که پیش از هر جاذبه دیگری چشم گردشگران را به خود خیره می‌کند.

حمام خان

حمام خان معروف به گرم‌خانه یا گرمابه‌ نور در سال ۱۲۱۲ هجری قمری در زمینی به مساحت ۱,۱۷۰ متر مربع و زیربنای ۹۰۰ متر مربع احداث شد. این بنا که یکی از زیباترین آثار معماری در شهر تاریخی یزد است، در سال ۱۲۲۴ هجری قمری مورد بازسازی قرار گرفت.

این حمام نیز مثل سایر حمام‌های قدیمی، در گذشته تنها محل استحمام نبود و مردم برای اهدافی مثل گذران اوقات فراغت، گفت‌وگو و تبادل نظر، رفع خستگی، عبادت، دورهمی دوستان و حل‌ و‌ فصل مسائل زندگی به آن مراجعه می‌کردند.

بنای این حمام نیز مثل اکثر حمام‌های تاریخی مشتمل بر ورودی، دالان، سربینه، میان‌در، گرم‌خانه، قرینه، تون، گاورو، فضای پشتیبانی سرویس و طویله است. دالان فضایی است که سلسله مراتب ورود و خروج و سربینه را ایجاد می‌کند. سربینه از لحاظ مساحت و تزیینات نسبت به سایر بخش‌های حمام بارزتر بوده و دارای سکوهایی برای نشستن، رختکن و جاکفشی است. این مکان به‌منظور پوشیدن لباس و آماده‌شدن برای ورود به گرم‌خانه (محل شستشو و تطهیر بدن) به کار می‌رفت. سربینه‌ حمام خان، نورگیر زیبایی دارد که در گنبد تعبیه شده و وظیفه‌ تامین نور حمام در روز را داشته . دیوارهای داخلی سربینه در گذشته با نقاشی‌های زیبایی منقوش شده بودند که امروزه متاسفانه بخش اندکی از آن‌ها باقی مانده است. به فضای بین سربینه و گرم‌خانه «میان‌در» می‌گویند.

خانه ی لاری ها

سفر به یزد در پاییز

خانه لاری‌ها شامل ۶ باب خانه با معماری ویژه خانه‌های کویری می‌شود که در محله فهادان قرار دارد و به شما فرصت گشت‌ و گذار در کوچه‌های قدیمی شهر را می‌دهد.

این خانه مساحتی برابر ۱۷۰۰ متر و زیربنایی معادل ۱۲۰۰ متر دارد .

و مجموعه‌ای از سه حیاط و ۶ باب خانه به همراه ایوان‌ها، تالارها، اتاق‌ها و یک سردر و هشتی را در خود جای داده است.

۲۷۰ سال پیش، جمعی از تجار شهر لار از استان فارس به یزد آمدند تا  تجارت خود را در این شهر سروسامان دهند و  همان جا سکونت کنند. «حاج غلامحسین ملازینل» از نوادگان آن نسل در سال ۱۲۴۳ هجری شمسی در محله تاریخی فهادان، خانه‌ای را ساخت تا فرزندان وی نسل به نسل در آن زندگی کنند. پس‌ از آن، «حاج محمد ابراهیم لاری» مالکیت خانه را در دست گرفت و آن را به «خانه لاری‌ها» مشهور ساخت. در گذشته از این عمارت به‌عنوان خانقاه نعمت‌اللهی استفاده می‌شد و تا اواخر دوره حکومت رضا شاه یکی از خانه‌های اعیان و اشراف به شمار می‌آمد.

با قدم گذاشتن به درون این خانه، ویژگی‌های معماری یزدی از جمله حفظ حریم خانه از نگاه نامحرم، همبستگی فضاهای مختلف، احترام به حریم خصوصی، چیدمان اصولی فضاها در کنار یکدیگر  به چشم می‌خورند. در این میان عنصر مهم معماری یزد یعنی بادگیر نیز در این خانه وجود دارد که در کنار تزیینات آینه‌کاری و گچ‌بری، عمارتی لوکس به وجود آورده‌اند. شیشه‌های رنگی و پنجره‌های ارسی نیز از ویژگی های منحصر به فرد این خانه است.

باغ دولت آباد

سفر به یزد در پاییز

باغ بزرگ دولت آباد در اواخر دوره افشاریه و به دست خان بزرگ سرسلسله خاندان خوانین یزد، ساخته شد. این باغ زیبا در فهرست آثار ملی ایران و همین طور در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. بادگیر عمارت این باغ، بلندترین بادگیر خشتی جهان است. در این باغ حوض‌ها، آب‌نماها و درختان انار و انگور با گل‌های زینتی فراوان، خودنمایی می‌کنند.

در قسمت ورودی باغ، هشتی بزرگی قرار دارد که در بازارچه سنتی واقع در آن، محصولات و صنایع دستی یزد را ارائه می‌کنند. عمارت بادگیر، تالار آینه وعمارت ایرانی، از اجزای مختلف این باغ هستند. این باغ در خیابان شهید رجایی در شهر یزد قرار دارد و یکی از جاذبه ای شهر تاریخی یزد به حساب می آید که در پاییز زیبایی های خاص خودش را دارد.

شهرهای مهم و معروف استان یزد

مهریز

تفت

اردکان

میبد

بافق

سوغات یزد

در سفر به یزد از سوغاتی‌های خوشمزه و صنایع دستی زیبای عروس کویر نمی‌توان گذشت. باقلوای یزدی، قطاب یزد، پشمک یزدی، حلوا ارده اردکان، لوز، کیک یزدی، سوهان خانی، نقل و شیرینی حاج بادومی از سوغاتی‌های خوشمزه یزد هستند و یکی از یکی لذیذترند. یکی از پاتوق‌های محبوب گردشگران در یزد برای خرید شیرینی، شیرینی فروشی حاج خلیفه رهبر است. صنایع دستی زیبا و معروف یزد نیز عبارتند از ترمه، سفال و سرامیک، چادرشب، شعربافی، دارایی بافی و زیلو. می‌توانید از صنایع دستی یزد نمونه‌ای به عنوان یادگاری از سفر خریداری کنید.

در این مقاله سعی کردیم شما را اندکی با شهر تاریخی یزد آشنا کنیم  و سفر به این شهر تاریخی در فصل پاییز آشنا کنیم. برای داشتن سفر ارزان و خرید بلیط هواپیما و رزو اقامتگاه می توانید به وب سایت هتل متل مراجعه کنید و با انتخاب بهترین گزینه های ممکن سفر خاطره انگیزی را برای خود رقم بزنید.

دکمه بازگشت به بالا