چابهار بندری اقیانوسی
آشنایی با بندر چابهار
چابهار بندری اقیانوسی- مجله ی هتل متل
چابهار یکی از جنوبی ترین شهرهای استان سیستان و بلوچستان است. تنها بندرگاه اقیانوسی کشور ،که نزدیک ترین مسیر آبی به کشورهایی همسایه را فراهم می کند. همین موقعیت جغرافیایی و طبیعت بینظیر چابهار باعث شده است هم از لحاظ اقتصادی و هم از لحاظ گردشگری پتانسیلهای فراوانی داشته باشد. مناطق دیدنی چابهار بسیار متنوع هستند. جاذبه های طبیعی و تاریخی این منطقه سبب شده تا در سال های اخیر گردشگران توجه ویژه ایی به این منطقه داشته باشند.در مقاله ی چابهار بندری اقیانوسی همراه ما باشید تا بیشتر با این بندر شگفت انگیز آشنا شوید.
معرفی شهر چابهار
همان طور که گفتیم، شهر چابهار در نزدیکی دریای مکران و اقیانوس هند قرار دارد. کشتی های اقیانوس پیما می توانند به راحتی در اسکله این شهر رفت و آمد کنند. این بندر نزدیک ترین راه آبی به کشورهای محصور در خشکی مثل ازبکستان، تاجیکستان، قزقیزستان، ترکمنستان، افغانستان و قزاقستان است.
چابهار به دلیل موقعیت خاصی که دارد جز بنادر مهم بازرگانی کشوراست. از این رو سرمایه گذاری های متعددی در آن انجام شده است. این موضوع باعث شده که راههای ارتباطی آن به شهرها و کشورهای دیگر بیشتر شود. علاوه بر بندر چابهار که کشتی های اقیانوس پیما می توانند در آن پهلوگیری می کنند، فرودگاه چابهار میزبان پروازهای مختلفی است که از سرتاسر ایران راهی این شهر می شوند.
آب و هوای شهر چابهار
آب و هوای شهر «چابهار» همانطور که از نامش پیدا است( چهار بهار) در طول سال معتدل و بهاری است. شهر چابهار را می توان خنک ترین بندر جنوبی ایران دانست. این شهر در فصل تابستان به نسبت شهرهای جنوبی خنک تر است. در دو ماه از سال (اردیبهشت و خرداد ماه) رطوبت هوا در این شهر به اوج خود می رسد و هوا به شدت شرجی می شود. دمای هوای این شهر در ماههای گرم سال بالاتر از ۳۱ درجه سانتی گراد نمی رود و در سردترین زمان (ماه دی) به ۱۹ درجه سانتی گراد می رسد.
بهترین فصل سفر به چابهار
بهترین زمان سفر به چابهار را می توان بین ماه های آبان تا اواسط فروردین دانست. آب و هوایی که در ابتدای آبان تا اواسط فروردین تجربه می کنید بهتر از ماههای دیگر سال است و گرمای هوا شما را کمتر اذیت می کند.
اما اگر دوست دارید زمانی به چابهار سفر کنید که شهر خلوت است و تعداد گردشگران در کم ترین تعداد ممکن هستند، اوایل اردیبهشت تا اواخر تابستان بهترین زمان برای شما است. در این مدت به دلیل شرجی شدن هوا، گردشگران خیلی کمی را در شهر می بینید. قیمت هتل ها و اقامتگاه های در این مدت کمتر خواهد بود. از طرفی تعطیلات عید و سه ماه تابستان بیشترین تعداد گردشگر را در شهر چابهار خواهید دید و قیمت اقامتگاه های این شهر بیشتر از همیشه است.
جاهای دیدنی و گردشگری شهر چابهار
شهر چابهار جاذبه ای طبیعی وتاریخی بی نظیری دارد که در ادامه ی مقاله ی چابهار بندری اقیانوسی؛ به معرفی برخی از آنها می پردازیم
جاذبه های تاریخی چابهار
• موزه محلی چابهار
یکی از اماکن دیدنی چابهار، موزه محلی چابهار است. این موزه بخشهای متفاوتی دارد. در هر بخش وسایلی مربوط به دورانهای مختلف تاریخی نگهداری میشوند. دوران قبل از تاریخ، دوران معاصر و بخش مردم شناسی قسمتهایی از این موزه هستند. این موزه در ساختمان سابق فرمانداری قرار دارد. ساختمانی دوطبقه به جا مانده از عهد قاجار .
• مسجد جامع سراوان(دزک)
مسجد جامع دزک در روستای دزک در ۳ کیلومتری شرق سراوانقرار دارد.زمان ساخت مسجد مشخص نیست. احتمال داده می شود که این مسجد به زمان دوران صفویه تعلق داشته باشد. مصالح به کار رفته در دیوار ها و ستون ها از خشت وچین است. و پوشش سقف از فرآورده های نخل و خرما و گز و کنار است. ابعاد مسجد ۵/۷۳ در ۴۲ متر و در امتداد شرقی و غربی قرار گرفته و شامل دو شبستان تابستانی و زمستانی است. ستون های آن تا حدودی شبیه ستون های مسجد تاریخانه دامغان می باشد. از ویژگی های این بنا علاوه بر نوع تاقچه های تزئینی و مقرنس های ویژه وجود چله خانه ای برای معتکفین و عابدین در زیر زمین است.
• مسجد جامع تیس
یکی از قدیمی ترین مساجد ایران، مسجد تیس است که قدمت آن به ۱۲۵۰ سال پیش برمیگردد.این مسجد به شیوه اهل تسنن با یک مناره ساخته شده و به همین دلیل به مسجد تک مناره نیز مشهور است. گنبد و منارههای این مسجد برخلاف تمام مساجدی که تا کنون دیدهاید، به رنگ سبز و قرمز است. این مسجد با معماری به سبک هندی و پاکستانی و رنگهای چشمنوازش درست وسط روستا خودنمایی میکند.
• قلعه پیروز گت
قدمت آن به دوران اشکانیان و ساسانیان برمیگردد. تنها قسمت های باقی مانده از آن کشیک خانه و قراولخانه است.
این قلعه بر روی تپهای کمارتفاع قرار گرفته است. نام قلعه و همچنین معماری و جنس مصالح به کار رفته در آن نشان میدهند که این قلعه متعلق به دوران اشکانیان و یا ساسانیان است.
• ساختمان تلگرافخانه
ساختمان قدیمی تلگرافخانه چابهار که با نام تلگرافخانه انگلیسیها نیز شناخته میشود، بهعنوان قدیمیترین بنای مدرن چابهار، در اواخر دوره ی قاجار توسط انگلیسیها ساخته و با گذشت زمان اداره پست در آن مستقر شد. این بنا بهمنظور رونق دریانوردی، تجارت و برقراری ارتباط میان هند، گواتر، جاسک و بندرعباس با ویژگیهای منحصربهفرد معماری ایجاد شده بود. رواق هلالی دورتادور ساختمان، استفاده از الوارهای چوبی برای کف، سقفهای چوبی و وجود سایهبانهای شیروانی و سفالی زیبایی خاصی به بنا دادهاند. این اثر در ۱۸ شهریور سال ۱۳۷۷، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و بهعنوان یکی از دیدنی های چابهار شناخته میشود.
• گورستان جن تیس
گورستان تیس در فاصله ۱۰۰متری روستای باستانی تیس قرار دارد. عمر این گورستان نیز مانند روستا، بسیار طولانی و نزدیک به ۲۵۰۰ سال است. مردم بومی معتقدند قبرهای عجیب و عظیمالجثه این گورستان متعلق به جنها بوده و این اجنه شبها بر سر این قبرها میآیند و برای مردگان خود سوگواری میکنند. اگر به دنیای ماوراءلطبیعه علاقه دارید، تماشای این گورستان را از دست ندهید.
جاذبه های طبیعی چابهار
• جنگل های حرا
یکی از جذاب ترین جاذبه های طبیعی ایران جنگل های حراست. درختان این جنگل در دل آب فرو رفته اند. ویژگی این جنگل این است با مد دریا، درختان آن سر از آب بیرون آورده و با جزر، دوباره به درون آب میروند. در این جنگل، گونههای خاصی از درختان و گیاهان رشد میکنند که فقط میتوانند در نواحی گرمسیری مانند چابهار زنده بمانند.
• غارهای بان مسیتی
غارهای جذابی که در روستای تیس قرار دارد با نام غارهای «بان مسیتی» شناخته میشود.
شواهد موجود نشان میدهند غارهای سهگانه تیس یا بان مسیتی محل پرستش یا ذبح بودهاند و سراسر قسمت جلویی هر سه غار سکویی برای انجام اعمال مذهبی یا آیینی دارند. بهنظر میرسد غار اول برای تدفین و غار غربی برای زیارت و پرستش کاربرد داشته است.
غار اول از غارهای سهگانه تیس طبیعی و بهصورت نیمدایره است که با تراشیدن دیواره کوه، درون و دهانه آن توسعه یافته است. در میان این غار مقبرهای با دیوارهای گچی و سفید رنگ وجود دارد که بهصورت دو سطح افقی روی یکدیگر قرار گرفتهاند. این مقبره فاقد آثاری همچون سنگ نوشته، لوحه و خط است و در عمق یک متری از سطح غار قرار دارد.
-
درخت انجیر معابد (مکرزن)
«مکرزن» نامی است که محلی ها برای درخت انجیر معابد انتخاب کرده اند. قدمت آن بالای صد سال است و در نزدکی زیارتگاه قرار دارد. هنگامی که ساقه های این درخت به زمین نزدیکی می شود تبدیل به ریشه می گردد. ویژگی خاص این درخت علاوه بر عمر طولانی آن، برگهای پهن و میوههای خوشمزه آن است. اگر میخواهید لذت چشیدن طعم میوهها ی این درخت را از دست ندهید، در فصل زمستان و پاییز به چابهار سفر کنید.
-
کوههای مریخی یا کوههای مینیاتوری
کوههای مریخی که در ۵۰کیلومتری شهر قرار گرفتهاند. شکل عجیب و غریب این کوهها باعث شده است نام مریخی بر روی آنها گذاشته شود. این کوهها در اطراف چابهار قرا گرفتهاند و تا کیلومترها ادامه دارند. از جذابترین تفریحاتی که در منطقه کوههای مریخی در دسترس است، رصد ستارگان و آسمان شب است. برای در امان ماندن از گرد و خاک و گرمای آفتاب، اوایل پاییز و زمستان و بعداز ظهر به تماشای این کوهها بروید. اگر هم قصد اقامت داشته باشید، امکان کمپینگ در این محل وجود دارد.
• تالاب لیپار
تالاب لیپار تنها تالاپ صورتی رنگ در ایران است و جز ۴ تالاب صورتی در جهان به حساب می آید. در این تالاب می توانید پرندگان مختلفی مثل فلامینگو، تیهو، جیرفتی، عقاب دشتی، کشیم، چنگر را ببینید. این تالاب در میان کوههای مینیاتوری قرا گرفته .دلیل صورتی رنگ بودن این تالاپ وجود پلانگتونها در آب این تالاب و سرازیر شدن مواد آلی و معدنی به تالاب است که رنگ صورتی تولید می کند.
-
چشمه گل افشان بندر تنگ
چشمههای گل افشان نمونه دیگری از شگفتیهای طبیعی چابهار هستند. این چشمهها به صورتتپههایی گلی هستند که شکلی مانند آتشفشان دارند. از ۳ تپه گل افشان، دوتای آنها غیرفعال بوده و تنها یکی فعالیت میکند. در بازه زمانی ۱۰ الی ۱۵دقیقهای از دهانه این تپههای کوچک، گل خاکستری رنگ به سمت خارج پرتاب میشود. پرتاب گلها از دهانه تپهها با صدایی همراه است که صدایی شبیه به شلیک است. این تپهها در دشت کهیر و در شهرستان کنارک قرار دارند.
-
بندر گواتر
چابهار بندری اقیانوسی است و از این رو جاذبه ها ی زیادی دارد مثلا بندر گواتر که یکی از بنادر دیدنی و شگفتانگیز استان سیستان و بلوچستان است. این بندر در مرز با پاکستان قرار دارد و جادهای عجیب و مرموز آن را به چابهار متصل می کند. این بندر بدون واسطه به قطب جنوب متصل بوده و به دلیل هممرز بودن با پاکستان، شنا کردن در آن ممنوع است. در سواحل این بندر، صخرههای مرتفعی را میبینید که موجها در برخورد با آنها، فوراههایی به ارتفاع ۵ متر تشکیل میدهند.
غذاهای محلی چابهار
یکی از بهترین تفریحات در شهر چابهار ، خوردن غذاهای محلی این شهراست. اگر در اقامتگاههای بومگردی چابهار اقامت داشته باشید، می توانید از همان جا غذای محلی این شهر را سفارش دهید. در ادامه ی مقاله یچابهار بندری اقیانوسی با مهم ترین غذاهای محلی شهر چابهار آشنا می شویم:
• تباهگ
تباهنگ از دو جز تشکیل می شود: ۱. گوشت خشک شده ای که با روش های سنتی جنوب کشور نمک سود می شود ۲. برنج. حتما باید این غذا را بچشید تا با مزه بی نظیر آن از نزدیک آشنا شوید.
• تخلان
یکی از غذاهای مقوی شهر چابهار است که از ترکیب گندم، دنبه گوسفند و بره درست می شود. این غذا به دلیل طبع گرمی که دارد بیشتر در فصل های سرد سال مورد توجه قرار می گیرد.
• تنورچه
. برای پخت این غذا گوشت را یا به سیخ می کشند یا به شکل کامل در تنور کباب می کنند. برای بهتر کردن مزه آن از ادویه های جنوبی و هندوستانی استفاده می کنند. تنورچه را در کنار پلو یا به تنهایی سرو می کنند.
• کراهی میگو
یکی از معروف ترین غذاهای دریایی چابهار کراهی میگو است. برای پخت آن در ابتدا میگو را با پیاز تفت می دهند و سپس به آن گشنیز و ادویه های مخصوص اضافه می کنند و صبر می کنند تا دم بکشد. اگر از غذاهای دریایی خوشتان می آید حتما در سفر خود به چابهار کراهی میگو را امتحان کنید.
سوغات چابهار
خرید سوغات در هر سفر، می تواند نمادی از خاطرات آن سفر باشد که ما را با خود به تمام لحظات سفرمان میبرد. در چابهار برای خرید سوغات گزینههای زیادی در دست دارید. این شهر زیبا آثار و صنایع دستی مانند سوزندوزی، سکهدوزی، زریدوزی، معرق صدف، گلیمبافی، حصیربافی، وسایل زینتی با صدف و تراش سنگهای قیمتی دارد که می توانید هر کدام از آنها را به عنوان سوغات خریداری کنید.
در این مقاله با شهر زیبای چابهار آشنا شدیم . اگر می خواهید سفر ارزانی داشته باشید می توانید از وب سایت هتل متل برای خرید بلیط استفاده کنید.
هتل متل به شما کمک می کند تا ارزان ترین بلیط هواپیما را بخرید و مقرون به صرفه ترین هتل را انتخاب کنید.